...
Društvo
Trending

Vranjski gimnazijalac se odrekao nagrade u korist dece sa autizmom

Nedavni gest Veljka Pešića, učenika drugog razreda Gimnazije Bora Stanković u Vranju, primer je plemenitosti i širine u mišljenju i osećanju – onih pravih vrednosti koje se usvajaju u porodici da bi se i u školi podsticale i negovale, saopštili su iz Veljkove škole.

Naime, kako objašnjavaju, Veljko je odlučio da novac od nagrade (3.000 dinara), koju je osvojio na školskom literarnom konkursu pod pokroviteljstvom Zadužbine Olge i Nikole J. Dinića potpukovnika u penziji iz Vranja, uplati na račun Udruženja dece obolele od autizma.

Učenik Veljko Pešić je prvi put učestvovao i osvojio treće mesto.

Nadahnut primerom zadužbinara Olge i Nikole Dinića – njihovom misijom pomaganja učenika, ovaj gimnazijalac je postupio u duhu njihove humanosti i nastavio putem isticanja primera pravih vrednosti.

Učenici gimnazije neretko se ističu izuzetnim rezultatima u učenju, ali i u lepom vaspitanju, spremnosti da pomognu drugima kada je to potrebno, u organizaciji humanitarnih akcija“, ponosno ističu iz gimnazije.

Ovaj nagradni konkurs organizuje se od 2019. godine, petu godinu zaredom, uoči Savindana, samo za učenike Gimnazije, po želji zadužbinara.

Zadatak na ovogodišnjem konkursu bio je poetsko proslavljanje lepote školovanja u gimnaziji – pisanje školske himne: Gimnazijo, tebi pevam!

„Plemeniti postupak učenika Veljka je za sve nas još jedan veliki podstrek i inspiracija da više pažnje posvetimo drugima i da češće postavljamo pitanje Šta mogu da učinim za tebe?, da ne zaboravimo na decu koja se razvijaju i prilagođavaju drugačije, jer su i ona deo bogatstva i lepote našeg sveta.

Kao što su zadužbinari mislili na pomaganje, ali i nagrađivanje budućih generacija gimnazijalaca, tako i odluka učenika Veljka sve nas osvetljava primerom velikodušnosti i saosećajnosti“, navodi se u dopisu iz vranjske škole.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.