Hronika
Trending

VJT: Uzrok smrti porodilje ruptura materice, moguće nesavesno postupanje lekara

Povodom smrti M. A iz okoline Preševa, do koje je došlo prilikom porođaja dana 17.4.2024. godine u Zdravstvenom centru u Vranju oglasilo se Više javno tužilaštvo u Vranju.

Policijska uprava u Vranju postupila je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju i preduzela sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih za smrt M. A. dana 24.4.2024. godine, Višem javnom tužilaštvu u Vranju dostavljen je izveštaj o svim preduzetim radnjama, kao i prethodni Patoanatomski nalaz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu u pogledu uzroka smrt pok. M.A. rođene 1987. godine, koji je urađen po zahtevu Zdravstvenog centra u Vranju.

Imajući u vidu da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, Više javno tužilaštvo će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, obzirom da se u konkretnom slučaju može raditi o nehatnom izvršenju krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći , koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je nadležno Osnovno javno tužilaštvo.

Policijski službenici su prikupili potrebna obaveštenja i od supruga preminule M.A, koji je je zahtevao da nadležni državni organi utvrde uzrok smrti i pridružio se krivičnom gonjenju ,ukoliko se utvrdi da je neko krivično odgovoran za smrt njegove supruge, navodi se u saopštenju višeg javnog tužioca Danijele Trajković.

Back to top button