Društvo
Trending

U toku javni pozivi za energetsku sanaciju stambenih zgrada

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo novi projekat, vredan 64,5 miliona evra, kroz koji će biti energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada.

Đedović Handanović je na tribini „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh”, održanoj u Privrednoj komori Srbije, objasnila da je projekat namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja, a prioritet će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede.

Ona je, navodeći da se procenjuje da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto, dodala da su javni pozivi završeni u šest jedinica lokalne samouprave, dok je prijavljivanje moguće u još devet.

Prema njenim rečima, do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica u 15 jedinica lokalne samouprave, od čega više od polovine u Beogradu, gde je javni poziv otvoren do 19. januara.

Ministarka je rekla da je za građane važno da će u ovom programu izrada kompletne dokumentacije biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicije, dok će preostalih 50 odsto otplaćivati od ušteda za grejanje, tako da će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani.

Ona je predočila da će stambene zajednice, nakon izrade tehničke dokumentacije, na bazi dobijenih ponuda donositi konačnu odluku o učešću u programu, a radovi na energetskoj sanaciji trebalo bi da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

Koristi za građane biće višestruke – moći će sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće svoj komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada, ukazala je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila na to da Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu BDP, kao i da su stambene zgrade jedan od najvećih potrošača energije, odnosno da u ukupnoj potrošnji energije učestvuju sa trećinom.

Ona je ukazala na to da su građani pokazali veliko interesovanje za učešće u nacionalnom programu energetske sanacije, koji Ministarstvo sprovodi zajedno sa 131 lokalnom samoupravom.

Prema njenim rečima, do sada je potpisano oko 2.200 ugovora o dodeli subvencija države građanima, od kojih je oko 500 u Beogradu, u vrednosti od 700 miliona dinara.

Država će ulagati još veća sredstva u energetsku efikasnost u narednim godinama, a građane pozivam da koriste sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju – od subvencija, preko popusta na racionalnu potrošnju, do olakšica za struju, gas, odnosno grejanje za najugroženije, poručila je Đedović Handanović.

Back to top button