...
Društvo
Trending

Pojačane kontrole prodaje ribe tokom Božićnog posta

Veterinarske inspekcije će, zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje ribe u svim registrovanim objektima za vreme Božićnog posta.

Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Kontrolisaće rok upotrebe i vršiće uzorkovanje ribe i slanje uzoraka u ovlašćene laboratorije.

Kupci se savetuju da posebnu pažnju obrate na miris ribe, koji ne sme biti neprijatan, riba ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču.

Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja.

Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe je čvrsto, što se vidi ukoliko ne nastane udubljenje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuje da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i o roku upotrebe.

Potrošačima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“, odnosno, da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana, prenosi Tanjug.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.