Društvo
Trending

Vranjanka Ivana Tasić dobitnica druge nagrade na Saboru narodne muzike Srbije

Na Saboru narodne muzike Srbije, Ivana Tasić Mitić, vokalna solistkinja RTS-a iz Vranja, osvojila je drugu nagradu.

Na nastupu je izvela pesmu „Jana“, za koju je tekst, muziku i aranžman napisao šef Velikog narodnog orekstra RTS-a Vlada Panović. Prvo mesto na saboru pripalo je pevačkoj grupi „Zapis“ za pesmu „Krc, krc oraščić“, a treće Ranku Šemiću sa pesmom „Hvala ti živote“.

Od pristiglih gotovo 700 pesama, urednici su za takmičarski deo odabrali 28. Ivana Tasić je vokalna solistkinja i čuvar vranjskog melosa i izvorne narodne muzike. Solistkinja je Radio Beograda, a pre svega članica i vokal vranjske grupe ,,Izvor“.

Za nepunih dvadeset godina postojanja i predanog rada na sakupljanju i obradi terenskih audio snimaka iz Vranja i okoline, ali i od ranije poznatih narodnih melodija, ovaj vokalno-instrumentalni sastav održao je preko trista koncerata i nastupa u našoj zemlji i inostranstvu. Izdali su i album ,,Ogrejala mesečina’’, koji je dobio izvanredne kritike stručnih ljudi i šire javnosti.

Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije – nacionalni muzički festival, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

Back to top button