...
Kultura
Trending

Otvorena izložba povodom 62. godišnjice Istorijskog arhiva

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić u Galeriji Narodnog muzeja otvorio je izložbu „Dogodilo se pre jednog veka“, pripremljenu povodom obeležavanja 62 godine od osnivanja Istorijskog arhiva „31. januar“.

„Značaj postojanja Istorijskih arhiva koji brinu o arhivskoj građi i dokumentaciji koja se čuva u njihovim depoima je nemerljiv. Na ovaj način štitimo našu prošlost od zaborava i promovišemo kulturno nasleđe. Arhivska građa je dragoceno kulturno blago i zbog toga se posebna pažnja mora posvetiti njegovom očuvanju.

Saradnja Grada i JU Istorijski arhiv ,,31. januar“ je na izuzetnom nivou. Grad Vranje će, kao i do sada, uvek podržati inicijative ove ustanove i pružiti potrebnu podršku i pomoć“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Na svečanosti se prisutnima obratio i direktor ove ustanove Nenad Jović.

„Istorijski arhiv u Vranju prikuplja, čuva, vrši zaštitu, sređivanje, a od ove godine i digitalizovanje vredne arhivske građe i omogućava njeno korišćenje u naučne i druge svrhe.

Danas se u Istorijskom arhivu u Vranju čuva 330 fondova i 8 zbirki sa preko 3000 metara dužnih arhivske građe. Istorijski arhiv doprinosi oblikovanju naučno zasnovane slike o prošlosti našeg okruga. Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja“, rekao je direktor.

O izložbi je govorila Bojana Mitrović, arhivistkinja, koja je postavku pripremila zajedno sa Brankom Janačković arhivskom savetnicom i Branislavom Stojković i Draganom Stanisavljević, višim arhivistkinjama.

Prilikom otvaranja izložbe, prisutne su pozdravili i članovi porodice Simonović, koji su odlučili da porodičnu arhivu predaju ovoj ustanovi, od koje će biti formiran Arhivski fond Katarine i Riste Simonović.

Događaju su prisustvovali i predsednica Skupštine Zorica Jović, zamenik predsednika Skupštine Dragan Mihajlović, gradski većnici Danijela Milosavljević i Saša Stamenković, direktori javnih institucija i mnogobrojna publika.

Izložba dokumenata i fotografija će biti otvorena do 30. aprila.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.