Hronika
Trending

Rezultati rada PU Vranje za novembar 2023. godine

Ocena stanja bezbednosti

Stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Vranju je stabilno. U oblasti kriminala nije registrovano nijedno krivičo delo teško ubistvo, ubistvo, silovanje, razbojništvo i razbojnička krađa. Smanjen je broj prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih osoba i smanjen je broj povređenih lica. Promet putnika i vozila na graničnim prelazima prema R. Severnoj Makedoniji i R. Bugarskoj, kao i preko zajedničkih tačaka prelaza i kontrolno bezbednosnih punktova prema Autonomnoj pokrajni Kosovo i Metohija odvijao se nesmetano.

Međunacionalni odnosi su dobri, nije bilo nijednog sukoba na međunacionalnoj osnovi. Stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti je povoljno, nije bilo napada niti bilo kakvih oružanih provokacija prema snagama bezbednosti koje se nalaze na ovom području. Nije izvršen nijedan oružani napad u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo remećenja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učesnici migranti.
Policijska uprava u Vranju kao servis građana, izdavala je lična dokumenta bez ijedne primedbe.

STANjE KRIMINALA

Registrovano je 110 (96) krivičnih dela, što je više 14 ili 14,58%, od toga 93 (87) iz oblasti opšteg kriminala, 12 (4) privrednog kriminala, 4 (5) ekološkog kriminala, 1 (0) visokotehnološkog, dok iz oblasti političkog kriminala nije bilo krivičnih dela, kao ni u istom mesecu prethodne godine.
Osumnjičeno je 94 (84) izvršioca krivičnih dela. Rešenje o zadržavanju do 48 sati doneto je za 7 (5) lica, a policijsko hapšenje je preduzeto prema 9 (10) lica i ove mere su preduzete za osumnjičene izvršioce iz oblasti opšteg kriminala.

Opšti kriminal

Broj krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala u novembru ove godine veći je u odnosu na broj kd u istom mesecu prethodne godine za 6 dela ili 6,89 %. U novembru ove godine registrovana su 93 krivična dela, dok je u istom mesecu predhodne godine registrovano 87.

U strukturi krivičnih dela opšteg kriminala preovlađuju kd protiv zdravlja ljudi 29 (22) i kd protiv imovine 25 (18), zatim protiv bezbednosti javnog saobraćaja 12 (9), protiv javnog reda i mira 6 (4), protiv slobode i prava čoveka i građana 4 (6), protiv braka i porodice 8 (14), protiv života i tela 4 (2), protiv opšte sigurnosti 2 (1) i dr.

Privredni kriminal

Novembra meseca ove godine, na teritoriji PU Vranje registrovano je 12 (4) krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Struktura krivičnih dela privrednog kriminala je: 3 (0) kd navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, 3 (0) kd građenje bez građevinske dozvole, 3 (1) kd iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, 1 (0) neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, 1 (0) kd falsifikovanje službene iprave i 1 (0) kd prevara u službi.

STANjE JAVNOG REDA I MIRA

Stanje javnog mira je povoljnije. Smanjen je broj prekršaja, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i na međunacionalnoj osnovi.

Tokom meseca novembra registrovano je 15 prekršaja, dok je u istom mesecu prethodne godine bilo 24 prekršaja, što je manje za 9 prekršaja ili 37,5%.

Struktura prekršaja je: vređanje, vršenje nasilja pretnja ili tuča 12 (16), nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje 3 (2), svađa, vika i buka na javnom mestu 0 (4), propuštanje obaveštavanja o narušavanju javnog reda i mira 0 (1) i vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti 0 (1).

Evidentirano je 17 (40) izvršioca prekršaja.

Registrovana su 4 (15) povratnika, a pod dejstvom alkohola 1 (2 ) izvršioc.
Tokom ovog meseca nije bilo privedenih i zadržanih lica koja su narušavala javni red i mir.

Najčešće vreme izvršenja prekršaja je u intervalu od 18,00 do 22,00, časova, a najčešće mesto izvršenja je na ulici.
Novembra, na području Policijske uprave u Vranju, održan je 91 (104) javni skup.

STANjE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Stanje bezbednosti saobraćaja na putevima na području Policijske uprave u Vranju, tokom novembra 2023. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine je povoljnije u pogledu broja povređenih lica, iako je broj saobraćajnih nezgoda veći. Nije bilo poginulih lica.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda je 36 (30), što je više za 6 sn ili 20,00 %. Sa nastradalim licima registrovano je 7 (9) saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih lica, kao ni u izveštajnom mesecu prethodne godine. Povređeno je 10 (17) lica, manje za 7 lica.

Otkriveno je 3215 (2583) saobraćajnih prekršaja.
Najčešći prekršaji su nekorišćenje sigurnosnog pojasa, nedozvoljena brzina, neuključena svetla danju, nepropisno zaustavljanje i parkiranje i dr.

Faktori koji su najčešće uticali na izazivanje saobraćajnih nezgoda su: propusti vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije 8 (11), neprilagođena brzina uslovima i stanju puta 7 (11), klizav kolovoz zbog vremenskih prilika 6 (3), životinja ili objekat na kolovozu 4 (0), nebezbedno odstojanje ili rastojanje između vozila 4 (3) i drugi.

IREGULARNE MIGRACIJE

Priliv migranata iz pravca Republike Severne Makedonije u odnosu na novembar prošle godine je smanjen, a iz pravca R. Bugarske je povećan.

Nije bilo oružanih napada u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo remećenja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učesnici bili migranti.

Od strane migranata izvršeno je šest krivičnih dela, a u novembru 2022. godine izvršena su dva krivična dela, dok na štetu migranata nije izvršeno nijedno krivično delo u novembru ove i prošle godine.

UPRAVNI POSLOVI

Policijska uprava u Vranju primila je 1.998 (1.702) zahteva za izdavanje ličnih karata, 979 (1.255) zahteva za izdavanje biometrijskih pasoša, 1.079 (1.095) zahteva za izdavanje vozačkih dozvola i izdala je 1.041 (1.004) saobraćajnih dozvola.

Back to top button