...
Kultura

Pisci u fokusu biblioteke: Gosti Zoran Paunović i Bojan Savić Ostojić

Književnici Zoran Paunović i Bojan Savić Ostojić biće gosti Biblioteke Bora Stanković u Vranju, u sklopu programa Pisac u fokusu, koji će biti održani u utorak i sredu 5. i 6. septembra od 19 časova, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

U utorak 5. septembra sa Zoranom Paunovićem biće vođen razgovor o književnosti, odnosu vrhunske književnosti i popularne kulture, o muzičarima-pesnicima, značajnim domaćim i anglofonim piscima i njihovim delima, navodi se u najavi.

„U oblasti interesovanja i istraživanja Zorana Paunovića ubrajaju se britanska književnost, američka savremena proza, prevođenje, kao i popularna kultura i kulturološke studije“, dodaje se.

Zoran Paunović, rođen 1962. godine u Boru, diplomirao je 1985. godine na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu,
magistrirao 1989 na istoj katedri, doktorirao 1995. u Novom Sadu.

U zvanju redovnog profesora predaje englesku književnost 19. i 20. veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu.

Paunović je vrstan predavač, esejista, autor studije o Nabokovu (Gutači blede vatre), zbirki eseja Istorija, fikcija, mit, Prozor u dvorište i Doba heroja, kao i većeg broja naučnih radova, članaka, predgovora, pogovora i sl. i prevodilac čiji su prevodi sa engleskog jezika nagrađeni svim značajnim nacionalnim nagradama za prevod (uključujući i onu za monumentalni prevod Džojsovog „Uliksa”).

Preveo je više desetina proznih dela novijih i savremenih američkih, britanskih, irskih, južnoafričkih pisaca, među kojima su Nabokov, Vonegat, Oster, Delilo, Barns, Trevor, ali i popularni muzičari Bob Dilan (Tarantula) i Peti Smit (Sakupljači vune).

Prevodi i studije u vezi sa popularnom kulturom odnosno muzikom.

Bio je predsednik srpskog PEN-a, kolumnista Vremena, član žirija za dodelu NIN-ove nagrade itd.

Na izbornoj skupštini SANU novembra 2018. godine izabran je za dopisnog člana odeljenja jezika i književnosti.

U sredu 6. septembra, vranjskoj kulturnoj publici će se, u terminu od 19 časova, predstaviti Bojan Savić Ostojić.

Savić (1983) je diplomirao u Beogradu (francuski jezik) i Nici (komparativna književnost).

Pesnik je, romanopisac, prevodilac sa francuskog i pevač u bendu Klot.

Pored tri zbirke poezije i dve zbirke fragmenata, objavio je i tri romana Punkt, Nema oaze i Ništa nije ničije, sa kojim se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu.

„Varvarin u Evropi, nova je knjiga Bojana Savića Ostojića koja ima hibridnu formu, koristi elemente dnevnika, putopisa, memoara, romana.

Sam autor kaže da je to „hibridna knjiga koja koristi neke elemente beležaka koje sam pravio na licu mesta, ali ih kombinuje na način koji podseća na dnevničke i romaneskne strategije.

To jeste melanž nalik onom koji nastaje u putnoj beležnici, ali je probran i veoma blago režiran.

Najpoštenije mi je bilo nazvati ga ‘sveskom’, jer je ta odrednica šira od dnevnika“, navodi se u najavi druge književne večeri.

Razgovore sa gostujućim piscima moderiraće i voditi publicista i filozof Ivan Milenković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.