Kultura

Svečano otvoren „Zlatni puž 2023“

Osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma „Zlatni puž 2023’’, svečano je otvoren u sali Pozorišta „Bora Stanković“.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Slobodan Milenković koji je rekao da u Vranju postoji mala, ali velika škola na koju je grad jako ponosan.

„Ta škola se zove Škola animiranog filma, a ponikla je pre 36 godina na inicijativu doktora Vukašina Antića i Miroslava Simonovića. Na našu veliku žalost, oni više nisu među nama, ali su za života ostavili veliki trag, upravo, formirajući ŠAF.

Tada su postavljeni jaki temelji o čemu svedoče decenije postojanja i uspešnog rada. Zbog svega, Škola animiranog filma jeste brend našeg grada, a Vranje je u septembru, čini mi se, najlepše. I to jeste tako, jer tada u naručje prigrlimo decu iz različitih zemalja.

A svi vi donosite radost, sreću i ljubav. Uzvraćamo vam na isti način jer to zaslužujete. Hvala vam na svemu što radite i što dokazujete kako prave ljudske vrednosti treba negovati. Želim vam uspeh u radu i prijatan boravak u gradu, koji je, nikada nemojte to zaboraviti, vaš drugi dom”, istakao je gradonačelnik Milenković.

Direktorka Škole animiranog filma Jasmina Stojanović rekla je da sa svakim novim izdanjem Zlatnog puža organizatori zadaju nove visine koje treba dostignuti, jer svako novo izdanje mora biti bolje od prethodnog.

“Od večeras do zvaničnog zatvaranja festivala, očekuje nas šest zvaničnih projekcija i prateći program. Život čine i vesele i tužne stvari, pa nas zato pored radionice animacije sa Nikolom Majdakom i izložbe iz naše arhive, sutra očekuje i veče posvećeno našem Mikiju Simonoviću koji je zapravo idejni tvorac Zlatnog puža”, istakla je direktorka ŠAF Jasmina Stojanović.

Radovan Jokić, v.d. pomoćnika ministra kulture za Savremeno stvaralaštvo rekao je da je Festival prostor koji razvija kreativnost, posebno kod dece i mladih.

“Festival, takođe, ima i izvanredne edukativne kapacitete, ali i realan odnos prema tehnologiji koja nas sustiže. Još jedan važan aspekt je međunarodna saradnja, koja čini vidljivim ne samo Vranje već i Srbiju.

Posebno važno za Ministarstvo kulture, jeste činjenica da ovakava manifestacija pruža izuzetan doprinos decentralizaciji kulturnih sadržaja”, rekao je Jokić i svečano otvorio Osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma „Zlatni puž 2023”.

Otvaranju festivala prethodio je i prijem za v.d. pomoćnika ministra kulture, koji su priredili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button