...
Društvo
Trending

Održana svečana akademija i uručena najviša gradska priznanja ,,31. januar“

U Pozorištu ,,Bora Stanković“ održana je svečana akademija na kojoj su uručena Javna priznanja ,,31. januar“ zaslužnim pojedincima i kolektivima, povodom obeležavanja Dana grada i 146. godišnjice od oslobođenja Vranja od Turaka.

Na svečanosti je govorio predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković koji je na početku naglasio da Vranje danas slavi slobodu, najuzvišeniji ideal svakog vremena, svakog naroda i svakog društva.

,,Sloboda je beskonačnost, a život u slobodi nudi mir i dostojanstvo. Sloboda je bila zavetna misao i naših predaka,  koji su se časno borili za svoju zemlju. I  nisu odustali dok je nisu osvojili. 31. januar 1878. godine jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada. Bila je to epohalna prekretnica za Vranje, za konačno oslobođenje od viševekovnog turskog zuluma. Zato ni mi sada, dok se susrećemo sa izazovima, ne odustajemo od našeg zacrtanog cilja, da obnavljamo i gradimo infrastrukturu, da u gradu stvorimo uslove po meri svakog čoveka, uslove za bolji i kvalitetniji život“, rekao je Milenković.

Nakon toga, on je govorio o najvažnijim infrastrukturnim projektima, koji su realizovani u prethodnoj godini.

,,Veoma sam ponosan na činjenicu da se ostvaruje višedecenijski san svih sugrađana. Bolnica pod jednim krovom, nekada san, sada realnost, jeste rezultat odgovornog planiranja i predanosti na realizaciji jednog od najbitnijih ciljeva. Rekonstrukcijom Zdravstvenog centra stvorili smo uslove visokokvalitetne zdravstvene zaštite i dostupnosti savremene aparature za najrazličitije dijagnostičke potrebe. Zahvaljujući strateškom opredeljenju države i uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića obezbeđena su i dodatna sredstva u visini od 4 miliona evra za rekonstrukciju Dečjeg odeljenja.

U planu je i rekonstrukcija Doma zdravlja, ATD-a, stare zgrade ORL-a sa onkologijom i zgrade stare neurologije. Brigom o zdravlju, brinemo o blagostanju naših sugrađana. Zahvaljujući projektu angažovanja medicinskog osoblja, pomogli smo zapošljavanje novih zdravstvenih radnika. Očuvanjem gradske Apoteke, stvorili smo dodatni prostor za angažovanje mladih farmaceuta, ali i širenje mreže ispostave po okolnim selima. Otvaranje Galenske laboratorije sa novim prostorijama apoteke, još jedno je od ulaganja, kako bi zaokružili zdravstveni sistem grada“, dodao je Milenković.

U svom obraćanju, Milenković je pomenuo i druge značajne projekte. ,,Tokom 2023. godine izgrađena je hidrotehnička mreža, čime je obezbeđena zdrava voda iz gradske mreže za meštane Neradovca i Moštanice. Asfaltirane su brojne gradske saobraćajnice i u okviru projekta ,,Čista Srbija“, izgrađena kanalizaciona mreža na više lokacija u gradu i seoskim sredinama.Takođe, briga o obrazovnom sistemu jedna od oblasti kojoj pridajemo poseban značaj. Kontinuirano ulaganje u predškolsku i školsku infrastrukturu nam je podjednako važno.

Tokom prethodne godine izvođeni su radovi na osnovnim školama ,,Bora Stanković“ Tibužde u selu Donje Trebešinje, ,,Branislav Nušić“ u Rataju  i Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,Vule Antić“. Nakon potpune obnove vrtića „Pčelica“ u pogledu energetske efikasnosti sa 38 miliona dinara, ispisali smo novo poglavlje predškolskog vaspitanja otvaranjem vrtića „Bajka“ na 3.000 metara kvadratnih. To je još jedan od dokaza naše posvećenosti da ovaj grad bude mesto bezbrižnog odrastanja. Znanje i obrazovanje su temelj svakog društva, podsticajna snaga i lični pokretač razvoja“, istakao  je Milenković.

Kao važne projekte iz prethodne godine on je naveo i potpisivanje Sporazuma o izgradnji Trening centra, podršku privatnom preduzetništvu, subvencije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima.

,,Odgovornim rukovođenjem nastojimo da u svakom trenutku uvažimo potrebe građana. Doslednim unapređenjem njihovih životnih uslova, svaki izazov može biti uspeh, a svaki uspeh zajedničko delo. Ova svečanost je prilika da izrazim uverenje, da će želja za napretkom otkloniti svaku prepreku koju nam novije vreme donosi. Zato se verno držimo usvojenih strateških planova, za bolje danas, za sigurno sutra“, zaključio je Milenković.

Specijalno javno priznanje ,,31. januar“, za izuzetne dugogodišnje rezultate i dostignuća u oblasti naučnog stvaralaštva, dodeljeno je Čedomiru Miniću iz Vranja, učitelju u penziji, piscu, uredniku, osnivaču Muzeja učiteljstva u Vranju u vidu diplome i novčanog iznosa od 100.000,00 dinara. „Javno priznanje 31. januar“, u vidu diplome dodeljeno je: ,,Novak Đoković“ fondaciji sa sedištem u Beogradu, zbog izuzetnih rezultata u razvoju i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, inkluzije i osavremenjivanju vaspitno-obrazovne prakse, DHC Inženjeringu D.O.O.IZ Beograda u oblasti privrede i privatnog preduzetništva za izradu i uspešnu realizaciju razvojnih projekata i Privrednom društvu za proizvodnju nameštaja i promet roba na veliko i malo ,,Dodić“ D.O.O. Stropsko Vranje u oblasti privrede i privatnog preduzetništva za permanentan natprosečan trend rasta proizvodnje i usluga, uvođenje novih tehnologija i modernizacije procesa proizvodnje.

Javno priznanje ,,31. januar“, u vidu diplome i novčanog iznosa od 50.000,00 dinara, dodeljno je fizičkim licima: Miodragu Đorđeviću iz Vranja, nastavniku fizike u penziji i starešini Odreda izviđača ,,Sima Pogačarević“ iz Vranja, za izuzetne rezultate u ostvarivanju vaspitnog i obrazovnog rada, Draganu Kostiću, dugogodišnjem radniku  Simpa AD Vranje, poslovođi hotela ,,Simpo“ na Pržaru za izuzetne ostvarene rezultate rada i Miletu Kostiću, piscu, stvaraocu i osnivaču Udruženja književnika grada Vranja, za izdata dela, dostignuća u oblasti kulture, odnosno naučnog i umetničkog stvaralaštva.

U ime nagrađenih zahvalio se Čedomir Minić, dobitnik specijalnog javnog priznanja ,,31. januar“. Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog života Vranja, kao i delegacije gradova i opština sa kojima Vranje uspešno sarađuje. Na svečanosti je prikazan promo film o Vranju.

U umetničkom delu programa nastupili su umetnički ansambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“, saradnici ovog ansambla Marijana Radosavljević, Biljana Vasiljević Mitrović i Dragan Milovanović i vokalni solista iz Vranja Đorđe Popović Popa.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.