LESKOVAC

Trideset udruženja iz oblasti socijalne zaštite dobilo ugovore o sufinansiranju

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas udruženjima iz oblasti socijalne zaštite, čiji će se projekti sufinansirati u 2023. godini, uručio ugovore i poželeo uspeh u realizaciji projekata i daljem radu.

Ove godine je Komisija koja je bila zadižena za projekte iz oblasti socijalne zaštite podržala 50 projekata prijavljenih od strane 30 udruženja i ukupno je za tu namenu za ovu godinu opredeljeno 30 miliona i skoro 800 hiljada dinara.

„Naše društvo u 21. veku mora da bude otvoreno za sve, za osobe sa invaliditetom, za sugrađane slabijeg imovnog stanja i za sve koji se suočavaju sa nekom vrstom problema koji ih svrstava u kategoriju stanovnika u stanju socijalne potrebe. Njihovi uslovi života, pripadanje društvu su teme koje konstantno moraju biti u fokusu. Iz tog razloga i podržavamo rad udruženja i svih njihovih članova, kako bi oni svakog dana mogli da putem projekata pomažu onima za čije su potrebe osnovani i kako bi što više širili svest o istima.

Trudimo se da Leskovac bude grad jednakih mogućnosti za sve, postavljene su staze za slepe, liftovi za osobe koje koriste invalidska kolica u sklopu Centra za socijalni rad i SRC Dubočica, javni toaleti u gradu imaju kabine i za osobe sa invaliditetom, i već treću godinu zaredom svim korisnicima socijalne pomoći uručujemo pakete sa namirnicama. Sve to je rezultiralo da Leskovac tri puta dobije nagradu od strane Zaštitika građana i upravo na ovaj način smo pokazali smo  pokazali da smo spremni da konstantno ulaženo u razvoj svih oblika pristupačnosti“ – rekao je danas gradonačelnik Cvetanović i rekao da će se finansiranje projekata nastaviti i ubuduće.

U ime korisnika sredstava danas se obratio Milorad Stanojković predsednik Gradske organizacije gluvih i nagluvih uz pomoć tumača znakovnog jezika Dragane Stojilković. On je danas naglasio da smatra kako je komisija odabrala kvalitetne projekte, zahvalio se gradonačelnik Cvetanoviću što prati i podržava aktivnosti i što svojim angažovanjem doprinosi prevazilaženju barijera i stereotipa i rekao:

„Veoma važan projekat za 200 gluvih lica koji se finansira iz gradskog budžeta je „Prevodilački servis za znakovni jezik“ kojim se prevazilazi barijera i doprinosi samostalnom funkcionisanju gluvih ljudi koji su veoma aktivni članovi društva. Podržan je i projekat „Stimulacija govorno-jezičkog razvoja“ koji podrazumeva rad logopeda na razvoju govora kod dece sa teškim oštećenjem sluha.

Trudimo se da kroz planirane aktivnosti obuhvatimo sve starosne grupe naših članova, i ponosan sam na saradnju sa lokalnom samoupravom koju uvek pominjem kao primer dobre prakse na sastancima širom Srbije.“

Kada je reč o ukupnom budžetu za oblast socijalne zaštite za ovu godinu gradonačelnik je danas kazao da suma iznosi 271,9 miliona dinara što je za preko 20 miliona više nego u prethodnoj godini i odgovarajući na pitanja novinara rekao da je za jedan projekat povučena prijava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button