Politika

Srce Vranje: Kako mogu besplatni udžbenici za decu u Vranjskoj Banji a ne i u Vranju?

Resorni odbor za prosvetu stranke Srbija Centar-SRCE izražava zabrinutost zbog pravca kojim obrazovanje u našem gradu ide i ovom prilikom želi da podseti gradonačelnika Milenkovića i lokalne naprednjake da su pod sloganom ,,Za našu decu“ dobili izbore, a u praksi dokazuju da im deca nisu prioritet.

Pošto se nova školska godina bliži, Resorni odbor za prosvetu stranke Srbija Centar-SRCE poziva odbornike Skupštine grada Vranja da zasedaju, usvoje naš predlog za dodelu besplatnih udžbenika i ubrzaju proceduru nabavke udžbenika za naše osnovce i srednjoškolce. 

Kupovina novih udžbenika predstavlja veliko opterećenje za roditelje, a veoma često prelazi i visinu roditeljskih plata, naročito ako je u porodici više dece na školovanju. Udžbenici kao bitan i neizostavan deo obrazovanja dece, iz godine u godinu opterećuju kućni budžet.

Dodatnu poteškoću i pritisak stvara i nemogućnost da deca naslede udžbenike od starijih đaka, kao i kupovina dodatnih testova za pojedine predmete. I dok roditelji razmišljaju kako da deci kupe knjige, lokalna naprednjačka vlast se izgleda bavi drugim temama, jer nikome ne pada na pamet da sazove sednicu Skupštine sa ovim predlogom.

Podsećamo da su besplatne udžbenike obezbedile opštine Surdulica, Vladičin Han i Vranjska Banja. Pritom je na delu jedinstven slučaj diskriminacije u Srbiji, da će na teritoriji istog grada, deca iz jedne gradske opštine (Vranjska Banja) dobiti besplatne udžbenike, dok deca sa teritorije druge gradske opštine (Vranje) to pravo nemaju!

Prosto nam je neshvatljivo da grad Vranje, čiji je budžet veći, ne može da izdvoji preko potreban novac za obrazovanje dece. Tačnije, za decu iz gradske opštine Vranjska Banja novca za besplatne udžbenike ima, dok za decu iz gradske opštine Vranje, to nije slučaj.

Nezabeležen fenomen na nivou države! Čak je i grad Beograd, gde je životni standard daleko bolji, obezbedio deci besplatne udžbenike. Naša deca su budućnost ovog grada i zaslužuju isto što i njihovi drugari iz drugih gradova i opština.

Pozivamo gradsku vlast da olakša roditeljima, ionako pretešku ekonomsku situaciju, i na taj način osnovcima i srednjoškolcima obezbedi isti položaj poput onog koji imaju njihovi vršnjaci u pomenutim mestima, navodi se u saopštenju resornog odbora za prosvetu Gradskog odbora Srbija centra u Vranju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button