Kultura

Od 11-15.septembra u Vranju festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž

U Vranju će od 11. do 15. septembra biti održan 8. Svetski festival dečjeg animiranog filma „Zlatni puž 2023’’.

Otvaranje festivala predviđeno je u ponedeljak, 11. septembra, u 20 sati u sali Pozorišta „Bora Stanković“, kome će prisustvovati i Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture. Ovogodišnji festival okupiće goste iz Španije, Izraela, Gruzije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Glavni program manifestacije „Zlatni puž 2023.“ su zvanične projekcije dečjih animiranih filmova koji su selektovani za prikazivanje na festivalu. U zvaničnom programu će biti prikazano 74 od ukupno 710 filmova koliko je prijavljeno. Festival ,,Zlatni puž“ ima dve kategorije: kategorija za decu do 15 godina i za mlade od 15 do 19 godina starosti.

Žiri dodeljuje po tri nagrade u svakoj kategoriji, zatim Grand prix za najbolji film prikazan na festivalu, nagradu ,,Nikola Majdak” za kameru, kao i specijalne nagrade za filmove koji ostave poseban utisak na članove žirija. Ove godine žiri će raditi u sastavu Andres Domenek Alkaide iz Španije, Mladen Đukić iz Bosne i Hercegovine i Nikola Majdak iz Srbije. Kao deo pratećeg programa festivala biće održana i Master klas radionica.

Deca i mladi, gosti na festivalu kao i polaznici ŠAF-a, njih 15-ak radiće na izradi animiranog filma sa Anom Nedeljković, animatorkom iz Beograda. Sudar različitih kultura, govornih područja, uzrasta, različitih nivoa znanja iz oblasti animacije kao i veštine crtanja i slikanja svake godine kreiraju neku sasvim posebnu atmosferu.

U pratećem programu festivala biće i In memoriam posvećen Miroslavu Mikiju Simonoviću, jednog od osnivača ŠAF -a, koji je preminuo u avgustu mesecu.

Ulaz na projekcije tokom trajanja festivala je slobodan za sve zainteresovane.

Tradicionalne aktivnosti za učesnike su svakako i prijem kod gradonačelnika, obilazak grada i izlet. 8. Svetski festival dečjeg animiranog filma „Zlatni puž 2023’’ održava se pod pokroviteljstvom Grada Vranja i uz podršku Ministarstva kulture. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button