Društvo
Trending

Obeležena 107. godišnjica Ristovačkog stradanja

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicim i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 107. godišnjica Ristovačkog stradanja.

U ime grada, skupu su prisustvovali član Gradskog veća Saša Stamenković i zamenik predsednika Skupštine grada Dragan Mihajlović.

Tom prilikom, Saša Stamenković podsetio je na istorijske činjenice o velikom stradanju u selu Ristovac.

,,Ovde  je 1917. godine bugarski okupator izvršio pogrom nad nevinim stanovništvom, spalio celo selo i  ubio  53 muškaraca. Slobodarski srpski narod sa svojim slavnim ratnicima te godine, predvođen vojvodom Kostom Pećanacem, slavnim četovođom iz oslobodilačkih ratova u južnim srpskim krajevima i vojvodom Kostom Vojinovićem digao je  ustanak u Topličkom kraju, Toplički ustanak.

Tada se goloruki narod  digao protiv bugarskog okupatora i stvorio jedinu slobodnu teritoriju u tadašnjoj okupiranoj Evropi. To je izazvalo veliki revolt Bugara. Kosta Pećanac je iz Topličkog kraja stigao dovde sa svojim vojnicima i došao  do našeg kraja. Bugarske zločinačke čete su u znak odmazde, ovde, u selu Ristovac učinile veliki zulum.  Zbog toga se danas  sa posebnim pijetetom sećamo nevinih žrtava i ističem da je veoma važno da  negujemo kulturu sećanja na našu slavnu istoriju“, rekao je Stamenković.

Prisutnima se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

,,Država Srbija uvek je bila za mir i nikada nije vodila osvajačke ratove, ali je morala da brani svoju otadžbinu. Ovde, u selu Ristovac, desio se nezapamćen zločin. U znak sećanja na veliko stradanje meštana ovog kraja, 1925. godine podignut je ovaj Spomenik, da bude svedok jednog strašnog zločina. Važno je da ovakve događaje obeležavamo svake godine i da mlade generacije učimo da  čuvaju tradiciju“, naglasila je Olivera Đorđević.

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine. SUBNOR-a, učenika osnovne škole u Ristovcu i meštana.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su učenici OŠ ,,1. maj“ Vrtogoš, istureno odeljenje u Ristovcu i Nina Tasić, učenica Gimnazije ,,Bora Stanković“.

Back to top button