Kultura

Bibliotekari iz Vranja na Biblionetu u Somboru

U Narodnom pozorištu u Somboru svečano je otvoren 17. po redu Biblionet, čiji je domaćin, po drugi put, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora.

Skup je u ime Ministarstva kulture otvorila Vanja Marković, rukovodilac grupe za zaštitu pokretnih kulturnih dobara, bibliotečko-informacione delatnosti i nematerijalnog kulturnog nasleđa: „Pred bibliotekarima je zadatak da kod mladih razvijaju ljubav ili bar naklonost ka čitanju.

Zajedno sa tehnologijom plasiranja inforamacija menjaće se i biblioteke ali ono što treba da ostane kao prednost u jednoj zajednici jeste potreba, ljubav i navika čitanja kao i istraživanja i saznavanja“, istakla je Vanja Marković.

Tema ovogodišnjeg skupa je „Deca i mladi – biblioteka za nove generacije“. „Deca su budući stub čitavog ovog društva u svakom smislu pa i obrazovnom, pogotovo što se načini obrazovanja i primanja novih informacija menjaju neprestano.

I naši bibiliotekari nastoje da budu tu, da prate sve što se dešava i mi ćemo sada izneti naša saznanja a i neki ljudi iz regiona, takođe. I veoma mi je drago, ja sam veliki pobornik Biblioneta i veliki pobornik bibliotečkih susreta kao što je ovaj ovde“
istakao je Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Stručnoj javnosti će se, tokom tri dana trajanja skupa, predstaviti preko 150 učesnika ovogodišnjeg Biblioneta na dva paralelna programa, glavni program i program na kojem će biti predstavljeni primeri dobre prakse.Tokom Biblioneta biće održan i Forum Bibliotekarskog društva Srbije.

Bibliotekari iz Vranja i Trgovišta učestvuju u radu najvećeg i najznačajnijeg godišnjeg skupa bibliotekara, kaže Zoran Najdić direktor Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button