...
Hronika
Trending

Rezultati rada PU Vranje u decembru 2023.godine

Ocena stanja bezbednosti

Stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Vranju je stabilno. U oblasti kriminala smanjen je broj krivičnih dela. Broj prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru je na gotovo istom nivou kao i u decembru 2022. godine. U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih osoba i smanjen je broj povređenih lica. Promet putnika i vozila na graničnim prelazima prema R. Severnoj Makedoniji i R. Bugarskoj, kao i preko zajedničkih tačaka prelaza i kontrolno bezbednosnih punktova prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija odvijao se nesmetano. Međunacionalni odnosi su dobri.

Stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti je povoljno, nije bilo napada niti bilo kakvih oružanih provokacija prema snagama bezbednosti koje se nalaze na ovom području. Nije izvršen nijedan oružani napad u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo remećenja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učesnici migranti.
Policijska uprava u Vranju kao servis građana, izdavala je lična dokumenta bez ijedne primedbe.

STANjE KRIMINALA

Registrovano je 129 (155) krivičnih dela, što je manje za 26 ili 16,77%, od toga 109 (138) iz oblasti opšteg kriminala, 8 (8) privrednog kriminala, 10 (8) ekološkog kriminala, 2 (0) iz oblasti političkog kriminala dok iz oblasti visokotehnološkog kriminala nije bilo kd, a u istom mesecu prethodne godine 1 kd.
Osumnjičena su 92 (156) izvršioca krivičnih dela. Rešenje o zadržavanju do 48 sati doneto je za 13 (11) lica, a policijsko hapšenje je preduzeto prema 7 (3) lica.

Opšti kriminal

Broj krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala u decembru 2023. godine manji je u odnosu na broj krivičnih dela u istom mesecu prethodne godine za 29 dela ili 21,01 %. U decembru mesecu registrovano je 109 krivičnih dela, dok je u istom mesecu predhodne godine registrovano 138 dela.

U strukturi krivičnih dela opšteg kriminala preovlađuju kd protiv imovine 38 (29) i kd protiv zdravlja ljudi 23 (26), zatim protiv bezbednosti javnog saobraćaja 12 (17), protiv javnog reda i mira 10 (21), protiv slobode i prava čoveka i građana 5 (7), protiv braka i porodice 11 (20), protiv života i tela 8 (5), protiv opšte sigurnosti 0 (2), protiv državnih organa 0 (2) i dr.

Privredni kriminal

Meseca decembra, na teritoriji PU Vranje registrovano je 8 (8) krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Struktura krivičnih dela privrednog kriminala je: 5 (2) kd iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, 2 (0) kd iz Zakona o deviznom poslovanju i 1 (0) kd falsifikovanje službene isprave.

STANjE JAVNOG REDA I MIRA

Tokom meseca decembra registrovano je 20 prekršaja, dok je u istom mesecu prethodne registrovano 19 prekršaja.

Struktura prekršaja: vređanje, vršenje nasilja pretnja ili tuča 11 (14), nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje 6 (2), svađa, vika i buka na javnom mestu 1 (2) i vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti 2 (1).

Evidentirano je 28 (28) izvršioca prekršaja.

Registrovano je 9 (14) povratnika, pod dejstvom alkohola su bila 4 (0) lica, privedenih je 2 (0) i zadržanih 2 (0).
Najčešće vreme izvršenja prekršaja je u intervalu od 12,00 do 18,00, časova, a najčešće mesto izvršenja je na ulici.
Decembra na području Policijske uprave u Vranju, održano je 19 (29) javnih skupova.

STANjE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Stanje bezbednosti saobraćaja na putevima na području Policijske uprave u Vranju, tokom decembra 2023. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine je povoljnije u pogledu broja povređenih i poginulih lica, a broj nezgoda je veći za jednu.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda je 67 (66). Sa nastradalim licima registrovano je 19 (22) nezgoda, manje za 3 ili 13,64% u odnosu na isti mesec prethodne godine. U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih lica, dok su u izveštajnom mesecu prethodne godine poginula 2 lica. Povređeno je 23 (27) lica, manje za 4 lica.
Otkriveno je 3334 (2460) saobraćajnih prekršaja.
Najčešći prekršaji su nedozvoljena brzina, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, neuključena svetla danju, nepropisno zaustavljanje i parkiranje i dr.

Faktori koji su najčešće uticali na izazivanje saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina uslovima i stanju puta, propusti vozača koji se odnose na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije, zatim vozač pod uticajem alkohola, gubitak kontrole nad vozilom i dr.

IREGULARNE MIGRACIJE

Priliv migranata iz pravca Republike Severne Makedonije i R. Bugarske smanjen je u odnosu na decembar prošle godine.

Nije bilo oružanih napada u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo remećenja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učesnici bili migranti.

Od strane migranata izvršeno je pet krivičnih dela, a u decembru 2022. godine izvršeno je devet krivičnih dela, dok su na štetu migranata izvršena dva krivična dela, kao i u decembru prošle godine.

UPRAVNI POSLOVI
Policijska uprava u Vranju primila je 2.236 (1.827) zahteva za izdavanje ličnih karata, 1.144 (1.408) zahteva za izdavanje biometrijskih pasoša, 1.126 (1.170) zahteva za izdavanje vozačkih dozvola i izdala je 1.419 (1.529) saobraćajnih dozvola.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.