...
Hronika
Trending

Zbog promocije knjige policija pretresla prostorije KIC Bosilegrad

Za sredu, 8. novembar u Kulturno-informativnom centru (KIC) Bugara u Bosilegradu bio je zakazan skup pod nazivom „Dan zapadnih pokrajina“, koji se svake godine obeležava u Bugarskoj kao dan sećanja na pripajanje njenih istočnih delova Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U programu obeležavanja bilo je najavljeno i predstavljanje knjige „Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama“, autora Edvina Sugareva, diplomate, bivšeg konzula Bugarske u Nišu, inače poznatog bugarskog pesnika i javnog radnika.

Zbog promocije knjige policija pretresla prostorije KIC Bosilegrad

Umesto toga, istoga dana u 14 časova, po nalogu Višeg suda u Vranju, u KIC su došli pripadnici odeljenja Kriminalističke policije Policijske uprave u Vranju uz podršku pripadnika Policijske stanice u Surdulici.

Oni su od organizatora skupa oduzeli 23 primerka knjige Edvina Sugareva, kao dokazni materijal u prethodnom postupku protiv Ivana Nikolova, predsednika KIC, za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Istoga dana u prepodnevnim satima, na graničnom prelazu Ribarci, pripadnici Granične policije zadržali su više od dva sata autora knjige Edvina Sugareva i sedam gostiju iz Bugarske, a potom im zabranili ulaz uz obrazloženje da „postoji opravdana sumnja da njihov boravak neće biti iskorišćen u skladu sa izjavljenom namerom“.

Sutradan je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo Željka Jovića, ambasadora Republike Srbije u Sofiji, izrazilo mu oštar protest i zabrinutost protiv preduzetih mera srpskih vlasti i zatražilo izvinjenje zvaničnog Beograda.

Istoga dana o ovom događaju u Bosilegradu, bugarski mediji su do detalja obavestili svoje čitaoce, slušaoce i gledaoce, a Angel Džambaski, bugarski evroparlamentarac je o ovome obavestio institucije u Briselu.

Prema našim informacijama, juče je Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, uručio protestnu notu srpskom Ministarstvu inostranih poslova.

R. Irić

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.