Hronika
Trending

Zbog promocije knjige policija pretresla prostorije KIC Bosilegrad

Za sredu, 8. novembar u Kulturno-informativnom centru (KIC) Bugara u Bosilegradu bio je zakazan skup pod nazivom „Dan zapadnih pokrajina“, koji se svake godine obeležava u Bugarskoj kao dan sećanja na pripajanje njenih istočnih delova Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U programu obeležavanja bilo je najavljeno i predstavljanje knjige „Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama“, autora Edvina Sugareva, diplomate, bivšeg konzula Bugarske u Nišu, inače poznatog bugarskog pesnika i javnog radnika.

Zbog promocije knjige policija pretresla prostorije KIC Bosilegrad

Umesto toga, istoga dana u 14 časova, po nalogu Višeg suda u Vranju, u KIC su došli pripadnici odeljenja Kriminalističke policije Policijske uprave u Vranju uz podršku pripadnika Policijske stanice u Surdulici.

Oni su od organizatora skupa oduzeli 23 primerka knjige Edvina Sugareva, kao dokazni materijal u prethodnom postupku protiv Ivana Nikolova, predsednika KIC, za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Istoga dana u prepodnevnim satima, na graničnom prelazu Ribarci, pripadnici Granične policije zadržali su više od dva sata autora knjige Edvina Sugareva i sedam gostiju iz Bugarske, a potom im zabranili ulaz uz obrazloženje da „postoji opravdana sumnja da njihov boravak neće biti iskorišćen u skladu sa izjavljenom namerom“.

Sutradan je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo Željka Jovića, ambasadora Republike Srbije u Sofiji, izrazilo mu oštar protest i zabrinutost protiv preduzetih mera srpskih vlasti i zatražilo izvinjenje zvaničnog Beograda.

Istoga dana o ovom događaju u Bosilegradu, bugarski mediji su do detalja obavestili svoje čitaoce, slušaoce i gledaoce, a Angel Džambaski, bugarski evroparlamentarac je o ovome obavestio institucije u Briselu.

Prema našim informacijama, juče je Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, uručio protestnu notu srpskom Ministarstvu inostranih poslova.

R. Irić

Back to top button