Kultura
Trending

Počeo ,,Mali Joakim'' - festival profesionalnih pozorišnih ostvarenja za decu i mlade

Članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović večeras je u vranjskom teatru otvorila 16. po redu Festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade ,,Mali Joakim“.

Poželevši dobrodošlicu gostima i posetiocima ona je istakla značaj festivala koji je svojim trajanjem opravdao postojanje.

FOTO/vranje.org.rs

,,Kada se u jednom hramu kulture okupi veliki broj mališana sa svojim roditeljima radi festivala i pozorišne magije, onda smo sasvim sigurni da smo na pravom putu. I mi i naši naraštaji. Jer detetova ličnost, odnos prema životu i svetu formiraju se upravo u najranijem uzrastu. A da bi dete postalo svestrana i osvešćena ličnost, izmeću ostalog, od malih nogu treba da se uči spoznaji sveta koji ga okružuje i preko institucije koja se zove pozorište.

Jer pozorište inspiriše i podstiče na razmišljanje, budi radoznalost i maštu, želju za kreativnim stvaranjem. I sasvim smo sigurni da je osnivač festivala – Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, imala na umu neophodnost razvijanja svesti o značaju uticaja umetnosti i pozorišta na razvoj dece, te je uspostavljanjem ovog festivala napravila potez vredan divljenja i poštovanja. Zato čestitam svima vama. Čestitam vranjskom teatru koji je samo desetak dana po spuštanju zavese na prestižne, sada već međunarodne, Borine pozorišne dane, domaćin još jednog festivala – Malog  Joakima“, istakla je Zorica Jović.

Na otvaranju festivala govorili su i direktor Pozorišta ,,Bora Stanković“, Nenad Jović i predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog i direktor Narodnog pozorišta u Nišu. Direktor Jović zahvalio se Zajednici profesionalnih pozorišta Srbije što je ukazala poverenje vranjskom teatru da bude domaćin festivala na kojem će se prikazati vrhunska ostvarenja srpskih pozorišta namenjena najmlađoj publici.

Spasoje Ž. Milovanović,  izrazio je ogromnu zahvalnost Ministarstvu kulture koje je kao i svih ranijih i ove godine prepoznalo značaj ,,Malog Joakima“ za pozorišnu umetnost, ali i kulturu čitave Srbije.

FOTO/vranje.org.rs

U takmičarskoj selekciji ,,Malog Joakima“ je šest predstava. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu. A nagrade su ,,Mali Joakim“ za najbolju predstavu u celini, za režiju, za scenografiju, za kostimografiju.

Takođe, predviđene su i Nagrada ,,Mali Joakim“ za glumačko ostvarenje – četiri ravnopravne nagrade, za dramski tekst i za autorsku muziku. Biće dodeljene i tri specijalne nagrade publike. Moderator razgovora o predstavama biće Bojan Tasić, dramaturg iz Vranja.

FOTO/vranje.org.rs

Prve večeri publika je u takmičarskoj selekciji festivala imala priliku da pogleda predstavu ,,Pinokio“ Pozorišta ,,Bora Stanković“ u Vranju, po tekstu i u režiji Darka Kovačovskog. Sutra, drugog dana festivala na repertoaru je predstava ,,Mulan“, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Damjana Kecojevića, Pozorišta za decu Kragujevac.

izvor/vranje.org.rs

Back to top button