Društvo
Trending

Kakvo je interesovanje đaka u Vranju i okrugu za srednje i visokoškolske ustanove?

Odluka o tome čime će se u životu baviti i ka kom zanimanju će se usmeriti od krucijalnog je značaja za svakog školarca. Ta odluka može oblikovati njihovu budućnost, otvarajući vrata ka mnogim prilikama i izazovima.

Medicinska škola „dr Isabel Emsli Haton“ u Vranju predstavlja jednu od ključnih obrazovnih institucija u okrugu, jer je jedina srednja škola koja je popunila sva mesta već nakon prvog upisnog kruga, što govori o njenom ugledu i atraktivnosti.

Prema rečima prosvetnog savetnika, Jovice Stevanovića, sa druge strane, ove godine je primetno smanjeno interesovanje osmaka za Gimnaziju „Bora Stanković“ u poređenju sa prethodnim godinama, što može ukazivati na promenu u preferencijama učenika ili na potrebu ka konkretnijem usmerenju.

Na teritoriji Pčinjskog okruga, 1.757 učenika završilo je osmi razred, a za njih je bilo planirano 2.220 mesta za upis u srednje škole. 

U Vranju je osnovno obrazovanje ove godine steklo 730 učenika, a na raspolaganju im je bilo 990 mesta u centralnim gradskim srednjim školama, što pokazuje da postoji dovoljno kapaciteta za sve učenike.

Nakon prvog upisnog kruga, ostalo je 405 slobodnih mesta za upis u srednje škole na teritoriji Pčinjskog okruga, dok na teritoriji grada Vranja taj broj iznosi 84.

Za male maturante koji nisu mogli da pristupe junskom završnom ispitu, biće organizovana druga šansa od 14. do 16. avgusta, nakon čega će biti sproveden novi upisni rok.

Paralelno sa tim, u toku je i prvi upisni rok na Akademiju tehničko-vaspitačkih strukovnih studija u Vranju za četiri smera osnovnih strukovnih studija.

Prema rečima dr Ljiljane Đorđević, profesorke i menadžerke ove visokoškolske ustanove, interesovanje je odlično, što ukazuje na kvalitet programa koji se nude i atraktivnost ove institucije među budućim studentima.

Back to top button