Kultura
Trending

FOTO KONKURS OBJEKTIVno Vranje 5: Verski objekti(v)

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom uz podršku grada, raspisuje foto konkurs OBJEKTIVno VRANJE.

Ovogodišnja tema foto konkursa  je „Verski objekti(v)“ i ima za cilj da prikaže crkve, manastire, crkvišta … u Vranju i okolini. Umetnički fotografi mogu koristiti svoju kreativnost i tehničko umeće kako bi istražili različite aspekte pravoslavnih verskih objekata i stvorili snažne i inspirativne fotografije koje će preneti dubinu duhovnosti i lepote ovih mesta.

Teme fotografija mogu biti sledeće:

Arhitektonski detalji: Pravoslavne crkve i manastiri često imaju prepoznatljivu arhitekturu sa bogatim detaljima kao što su kupole, lukovi, prozori i portali. Svetlost i senke: Verski objekti često poseduju velike prostore i otvorene prozore kroz koje svetlost može prolaziti na različite načine tokom dana. Ova igra svetla i senki može stvoriti dramatične i emotivne fotografije. Ikone i dekoracija: Ikone i dekorativni elementi unutar crkava i manastira često su bogati detaljima i simbolikom.

Prirodno okruženje: Mnogi pravoslavni manastiri i crkve smešteni su u prirodi, okruženi šumama, planinama ili vodom. Fotografi mogu istražiti ovu harmoniju između verskog objekta i prirodnog okruženja, stvarajući slike koje istovremeno prikazuju duhovnost i lepotu prirode.

Kulturološki kontekst: Fotografi mogu istražiti verske običaje, tradicije i rituale koji su povezani sa pravoslavnim verskim objektima. Ove slike mogu oslikavati duboku vezu između vere, kulture i identiteta ljudi koji ih praktikuju. Opšti cilj projekta je dokumentovanje trenutnog stanja objekata koji imaju veliki duhovni i istorijski značaj, mnogi od njih obnavljani i restaurirani, mnogi sačuvani onako kako su građeni. Nezaustavljivi građevinski razvoj, ali i neodustajanje od tradicije i očuvanja istorije u sferama arhitekture i spomenika kulture.

Foto konkurs – Propozicije

UČEŠĆE

Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni fotografi i amateri, stariji od 14 godina iz svih zemalja. Organizator može da odbaci prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili u slučaju da je na fotografijama prikazano nešto što se kosi sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije.

ŽIRI

Sada već tradicionalno, stručni žiri će odabrati prva dva mesta dok će se treća nagrada dodeliti po izboru publike.

Naime, sve pristigle fotografije biće postavljene na društvenim mrežama, pa će i pratioci moći da glasaju za najbolju fotografiju. Ona koja dobije najviše glasova (lajkova) poneće titulu najbolja fotografija po izboru publike.

Kriterijumi po kojima će se vršiti izbor fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predatog materijala. Stručni žiri će nezavisno od ovog izbora napraviti selekciju 20 fotografija, koje će kasnije uz tehničku i umetničku obradu biti izložene 7. septembra, a nakon toga poklonjene legatu Gradu.

NAGRADE

Konkursom se utvrđuju sledeće nagrade:

 • I nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 15.000 dinara
 • II nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 10.000 dinara
 • III nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 5.000 dinara

Pomenute novčane nagrade obezbeđene su zahvaljujući finansijskoj podršci Grada.  Fotografije čiji su autori saglasni biće ustupljenu udruženju CMTDO na korišćenje u marketinške svrhe uz navođenje autora.

BROJ I VELIČINA FOTOGRAFIJA

Tehnički uslovi:

 • Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  fotokonkurs@vom.rs u .jpg /.jpeg/ formatu u visokoj rezoluciji – ne manjoj od 150 dpi, jer će odabrane fotografije biti odštampane i izložene. Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela), dok je maksimalna dozvoljena veličina fotografije je 20 MB. Autori mogu da konkurišu sa crno-belim, monohromatskim i/ili fotografijama u boji. Fotografije mogu biti obrađene na računaru i ostavlja se sloboda autoru da prikaže Vranje i okolinu.
 • Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije.
 • Jedan autor može učestvovati sa najviše pet fotografija.
 • Jedan autor može osvojiti samo jednu nagradu. Ukoliko više fotografija istog autora bude predviđeno za nagrade, taj autor dobija samo jednu nagradu, a ostale nagrade se redom dodeljuju autorima čije fotografije slede u nizu najbolje plasiranih.
 • Fotografije ne smeju biti preuzete sa društvenih mreža, zbog autorskih prava, kao i zbog samog kvaliteta fotografija koji je znatno smanjen kompresovanjem na sajtu sa koga je fotografija preuzeta.

IMENOVANjE FOTOGRAFIJA

Fotografiju treba imenovati : Ime i prezime_Redni broj_Naziv fotografije_datum nastanka fotografije. (npr. Ivan-Ivanovic_1_park_01072020; Ivan-Ivanovic_2_centar-grada_31062021)

PRIJAVA I SLANjE FOTOGRAFIJA

Prijem radova isključivo mejlom na fotokonkurs@vom.rs

KALENDAR IZLOŽBE

 • Prijem fotografija do 20. avgusta 2024. godine
 • Žiriranje će se održati 25. avgusta 2024. godine u prostorijama udruženja CMTDO
 • Rezultati žiriranja biće objavljeni  do 1. septembra 2024. godine
 • Otvaranje izložbe fotografija i uručenje nagrada 7. septembra 2024. godine .

AUTORSKA PRAVA I UPOTREBA FOTOGRAFIJA

Organizator ima pravo na korišćenje svih poslatih fotografija u okviru konkursa, isključivo za promociju foto konkursa u bilo kojem obliku i u bilo kojem mediju. Pri tome će Organizator nastojati da navede ime autora, ali neće odgovarati ukoliko to uredništvo drugog medija ne učini. Pri ovakvom korišćenju, Organizator se oslobađa bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografija na konkursu.

Organizator ima pravo da nakon završetka konkursa koristi fotografije za organizovanje izložbe i za potrebe dalje promocije fotografija i izložbe. Sve nominovane i pobedničke fotografije će biti deo izložbe povodom 7 septembra. Fotografije koje učesnici šalju moraju biti autorske, odnosno oni moraju biti autori tih fotografija. Onaj ko šalje fotografiju na konkurs, mora na nju imati neotuđiva autorska prava koja su definisana važećim zakonima o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora.

Organizator se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica. Ukoliko  organizator posumnja da je neko poslao fotografiju na koju nema pravo, može zatražiti dodatni dokaz o autorstvu ili bez daljeg objašnjenja diskvalifikovati učesnika konkursa iz daljeg takmičenja.

Organizator izložbe ne preuzima odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu autorskih prava.

Realizaciju konkursa finansijski je podržao Grad Vranje u okviru sufinansiranja projekata iz oblasti kulture za tekuću 2024. godinu.

KONTAKT

Dodatne informacije o učestvovanju u konkursu možete dobiti putem elektronske pošte fotokonkurs@vom.rs ili pozivom na +381616040777

Back to top button