Kultura
Trending

U Vranju svečano otvoren P(h)antomfest

Jedanaesti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest u Pozorištu „Bora Stanković’’ večeras je otvorila članica Privremenog organa Grada Vranja, Zorica Jović.

Ona se zahvalila svima koji su došli i koji podržavaju ovaj, po mnogo čemi, jedinstveni festival.

,,Vranje je jedan od retkih gradova koji ima festival pantomime, pa s toga hvala još jednom organizatorima i na ideji, na istrajnosti i posvećenosti u organizovanju festivala i to u različitim okolnostima. Grad Vranje je i ove godine podržao festival preko konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, zajedno sa resornim ministarstvom.

Verujem da će tako biti i u budućem periodu i ovo je prilika da vas pozdravim i u ime rukovodstva Grada i u ime predsednika Privremenog organa dr Slobodana Milenkovića“, naglasila je Zorica Jović. Takođe, ona se osvrnula i na značaj i ulogu nedavno preminulog Trajčeta Gjorgieva, koji je od samog početka učestvovao u realizaciji vranjskog P(h)antomfesta i bio podrška i festivalu i gradu Vranju.

Publici su se obratili i Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, kao i Nebojša Novković, direktor festivala, koji su istakli značaj festivala za slabočujuće i gluve osobe i njihovu interakciju sa čujućim ljudima.

Takođe, osvrnuli su se na prethodnu deceniju postojanja festivala, a posebno na saradnju sa Trajčetom Gjorgijevim, makedonskim velikanom pantomime, koji je režirao svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju. O saradnji sa Gjorgijevim, kao rediteljem, ovom prilikom govorio je i umetnički direktor Pozorišta Bojan Jovanović.

Na otvaranju festivala prikazan je i kratak film o poznatom makedonskom pantomimičaru. Potom su članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izveli kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je Trajče Gjorgiev uradio s njima proteklih godina.

Drugog festivalskog dana nastupiće svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke, Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje. Ulaz je besplatan.

Back to top button