Hronika
Trending

Prekršajne prijave protiv roditelja u Vranju zbog povređivanja dece petardama

Zbog neoprezne upotrebe ili upotrebe pirotehničkih sredstava neodgovarajućeg kvaliteta u danima neposredno pre i za vreme dočeka 2024. godine, povređeno je 20 osoba, od kojih je dvanaestoro dece, pet maloletnika i tri punoletne osobe, rečeno je za N1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Kako nam je rečeno u MUP-u, to su slučajevi koji su prijavljeni policiji. U slučajevima povreda dvoje maloletnika na području Vranja, usled propuštanja obaveznog nadzora nad detetom, podnete su prekršajne prijave protiv roditelja.

MUP je pred novogodišnje praznike počeo kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava u Srbiji. Policija je obišla 457 objekata i prodajnih mesta/javnih površina gde se najčešće vrši nelegalna prodaja i promet pirotehničkih sredstava.

Kako su rekli za N1, oduzeto je ukupno 98.218 komada raznih pirotehničkih sredstava – petardi, raketa, dimnih bombi, vatrometnih boksova, baterija, baklji i ostale pirotehnike.

U tom periodu, kako ističu u MUP-u, nije bilo oduzetih pirotehničkih sredstava 3. i 4. razreda, koja ne smeju biti u slobodnoj prodaji.

Akcija kontrole prometa pirotehničkih sredstava na teritoriji Srbije i dalje se kontinuirano sprovodi, ističu u MUP-u.

Prema podacima MUP-a, tokom novogodišnjih i božićnih praznika u poslednje tri godine počinjeno je 137 prekršaja narušavanja javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih sredstava ili pucanjem.

Upotreba pirotehničkih sredstava kojima se narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, zakonom je kažnjiva novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara.

Back to top button