Društvo
Trending

U Dositejevoj školi održana tribina na temu“Bezbednost dece svuda i na svakom mestu”

Kako bi podigli svest o fenomenu trafikinga danas je u OŠ „Dositej Obradović“ u Vranju održana tribina “Bezbednost dece svuda i na svakom mestu“ u okviru koje su predstavnici Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Vranja ukazali na to da trgovina ljudima ugrožava osnovna ljudska prava, da niko nije zaštićen, ali i na to da se prepoznaju indikatori koji ukazuju na opasnost od trgovine ljudima.

Na tribini je ukazano na institucije sistema i organizacije civilnog društva čiji su profesionalci edukovani i mogu da pruže pomoć u ovakvim situacijama, kada smo na putu da budemo ili smo ugroženi od trgovine ljudima i svakog drugog načina zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja.

Projekat “Kutak poverenja” u okviru kojeg je realizovana tribina u osnovi predstavlja osnivanje obrazovno-informativnog centra „Kutak poverenja“ u okviru škole u kome je psihološko-pedagoški tim u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje obezbedio individualni i timski rad sa decom i njihovim roditeljima iz marginalizovanih grupa, radi rešavanja individualnih zahtevnih situacija i prevencije rizika u periodu puberteta kao što su pritisak vršnjaka da se koriste droge, alkohol i cigarete, vršnjačko nasilje, različiti oblici diskriminacije.

Ciljna grupa su učenici  7. razreda sa osvrtom na kategorije dece romske nacionalnosti , učenika samohranih roditelja, dece čiji su roditelji korisnici novčane socijalne pomoći, deca razvedenih roditelja, kao i deca iz hraniteljskih porodica.

Naš cilj je pružanje dodatne podrške učenicima u pogledu veoma važnih pitanja koja se tiču zdravlja, psihičkog i zdravstvenog stanja u celini, pružanje detaljnih i pouzdanih informacija, ali i aktivno učešće samih učenika u pogledu dalje promocije zdravih stilova života.

Indirektne koristi od ovih aktivnosti imaju svi učenici na nivou škole Dositej Obradović jer je „Kutak poverenja“ mesto na kojem se održavaju aktivnosti sa decom i roditeljima učenika, kao i radionice i predavanja.

Pored Centra za društvene integracije, koji je nosilac projekta „Kutak poverenja“,partneri na projektu su Osnovna škola „Dositej Obradović“, Zavod za javno zdravlje Vranje i Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u Vranju.

Opšti cilj: –Unapređenje integrisanog pristupa za podršku zdravijeg razvoja tinejdžera u Vranju, naročito iz ranjivih grupa, kroz povezivanje relevantnih institucija iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Ove aktivnosti realizuje se u okviru projekta „Kutak poverenja“, koji realizuje Centar za društvene integracije u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Back to top button