Društvo
Trending

Otvorena izložba fotografija ,,Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“

U  Svepravoslavnom centru ,,Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski” otvorena je izložba fotografija ,,Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“, povodom obeležavanja 130 godina od rođenja i 45 godina od upokojenja ovog duhovnika.

Autori izložbe su mr Nenad Bojkov i protođakon Micko Micković. O izložbi je govorio mr Nenad Bojkov.

,,Izložba je organizovana u nekoliko tematskih celina, koje hronološki prate život i delanje Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog. Fotografije koje su ovde izložene pokazuju sve važne trenutke iz njegovog života, detinjstva, školovanja, vojničkih dana, monaški i duhovnički podvig. Osim toga predstavljene su i fotografije rodne kuće oca Justina, one koju su komunisti srušili do temelja, kao i fotografije kuće koja je  ponovo sagrađena uz podršku Grada i uz zalaganje i blagoslov episkopa vranjskog gospodina Pahomija.

Otac Justin veliki svetitelj, teolog, filozof i hrišćanin rođen je u Vranju i ta činjenica jeste velika čast za sve koji u njemu živimo. Ali ova velika čast sa sobom nosi i veliku odgovornost da mi njegovi Vranjanci i njegovi naslednici ne dozvolimo da vreme  izbriše iz naših srca i uma neprekidno sećanje na oca Justina“, istakao je između ostalog Bojkov.

Na skupu  su dodeljne nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na eparhijskom takmičenju iz verske nastave, kao i najboljima na likovnom i literarnom konkursu ,,Srna u izgubljenom raju“. Njegovo Preosveštenstvo episkop vranjski gospodin Pahomije čestitao je svim dobitnicima nagrada i otvorio  izložbu.

Predsednica Skupštine Zorica Jović istakla je značaj obeležavanja ovog važnog jubileja.

,,Otac Justin Ćelijski i Vranjski blagoslov je za naš grad i ponosni smo što je rođen u Vranju. Negujući uspomenu na njega, naša je obaveza da zajedno radimo, gradimo i  ulažemo u dalji razvoj našeg grada. Čestitam svim učenicima na osvojenim nagradama i želim vam puno uspeha u daljem obrazovanju“, istakla je Zorica Jović.

U ime gradskog rukovodstva otvaranju izložbe prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Milan Ilić i članovi Gradskog veća Nenad Đorđević, Goran Mladenović i Nebojša Stamenković.

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve  doneo je odluku da se ovaj poznati jubilej proslavi na nivou Srpske pravoslavne crkve 14. juna u Vranju, jer  je ovaj dan posvećen Svetom Justinu Ćelijskom i Vranjskom. Upravo, zbog toga Eparhija vranjska ovaj datum obeležava i kao svoju slavu. 

Back to top button