Društvo
Trending

Svečano otvorena manifestacija Oko arhitekture

U Galeriji Narodnog muzeja Vranje gradonačelnik dr Slobodan Milenković otvorio je manifestaciju ,,OKO ARHITEKTURE“, koju je organizovalo Društvo vranjskih arhitekata u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije – RC Niš.

Gradonačelnik je najpre izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja ovog događaja, ističući da je težnja da se doprinese lokalnoj zajednici zarad opšteg dobra kompleksan zadatak koji se jedino rešava zalaganjem i da ova manifestacija svojim konceptom predstavlja vrstu inicijative za aktivniju društvenu ulogu strukovnih aktera.

,,Vranje je grad koji teži da sačuva tradicionalna obeležja i duh starih vremena, ali koji ujedno razvija moderne sadržaje i atrakcije u skladu sa današnjim trenutkom. Razvojna politika grada, velikim delom oslanja se na izgradnju novih objekata. Budući da je arhitektura esencijalna komponenta nacionalne kulture i identiteta potrebno je dodatno podići kolektivnu svest o značaju građene sredine. Kao što je naglašeno u Nacionalnoj arhitektonskoj strategiji, bitno je da građani prepoznaju i uvažavaju kvalitetnu arhitekturu i građenu sredinu kao podsticajan životni ambijent koji predstavlja osnov za kvalitetniji život svakog pojedinca“, rekao je Milenković.

,,U skladu sa tim, gotovo sve preduzete aktivnosti nose funkcionalnu i održivu formu. Brojnim ulaganjima u revitalizaciju kulturno-istorijskih spomenika i izgradnjom novih objekata, nastojimo da sačuvamo naš identitet, ali i prikažemo raskoš autentične estetike kojom grad obiluje.

Rekonstruisali smo zgradu Selamluka, izvodimo restauratorske radove na Haremluku, obnovili smo mozaik mapu grada, stilski rekonstruisali gradski park. Obnovili smo muzej kuću Borisava Stankovića i Baba Zlatinu ulicu. Ulaganjem u Pribojčićevu kuću stvoramo jedinstvenu ambijetalnu celinu vrednu pažnje i građana i turista.

Sudelovanjem u izgradnji novih zgrada za pripadnike snaga bezbednosti, potpuno smo infrastrukturno uredili još jedan deo grada. Takođe, izgrađena je moderna zgrada Regionalnog centra za vanredne situacije koja je u  službi građana.

Očekuje nas početak izgradnje Obrazovno-naučnog centra „Rista Stajić – Ćoška“, objekat projektovan po principima zelene gradnje, koji arhitekturom donosi sasvim novi pristup učenju i obrazovanju. Verujem da će ova manifestacija pokrenuti neka nova razmišljanja i mogućnosti i dati pečat budućem razvoju grada“, dodao je gradonačelnik.

U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili predsednik Društva vranjskih arhitekata arh. Zoran Stojević, direktorka Narodnog muzeja Vranje Maja Aleksić, prof. dr Aleksandar Keković, predsednik Društva arhitekata Niša i  dr Branislav Popović, dipl. inž. maš, član Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije.

Na skupu je otvorena  međunarodna  izložba savremenog stanovanja ,,STANOVANjE-HOUSING 2023“, koju je organizovala Katedra zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja.

O izložbi su govorili prof. dr. Aleksandar Keković, predsednik Društva arhitekata Niša i doc. dr. Slaviša Kondić, član organizacionog odbora Stanovanje-Housing 2023.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Nebojša Despotović -gitara i Milan Petković -klavijature.

Tokom trajanja manifestacije ,,OKO ARHITEKTURE“ do 1. marta, u Galeriji Narodnog muzeja  biće održan prateći program sa stručnim predavanjima i prezentacijama sponzora iz oblasti građevinske industrije.

Organizovanje manifestacije podržali su Grad Vranje i Narodni muzej u Vranju.

Back to top button