Društvo
Trending

Svečana dodela diploma maturantima Vranjske gimnazije

Maturanti Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju još jednom su se okupili u svojoj školi kako bi prisustvovali svečanoj dodeli diploma, proglašenju đaka generacije i sportista generacije.

Generacija maturanata 2020-2024. bila je 135. generacija učenika Vranjske gimnazije, za 143 godine njenog postojanja, čiji su uspešni i svestrani učenici ostavili veliki trag u školi, po ugledu na prethodne uspešne generacije, i za primer budućim gimnazijalcima.

Tokom godina školovanja u Gimnaziji, oni su osvojili blizu trideset republičkih nagrada, kako iz društvenih i prirodnih nauka, tako i iz oblasti muzičke i dramske umetnosti, kao i u sportu.

Za Đaka generacije izabran je Bogdan Milenković, učenik odeljenja IV5, koji se najviše i najčešće isticao učešćima i uspesima na republičkim takmičenjima iz fizike, matematike, srpskog jezika i književnosti, geografije, na kojima je osvojio čak sedam nagrada. Na osnovu uspeha, Bogdan je osvojio čak 420 bodova među kandidatima za titulu Đaka generacije. Na osnovu vladanja – srdačnosti, sportskog duha i prijateljskog stava, on je izuzetno hvaljen, podržavan i voljen među vršnjacima i ostalim učenicima.

Nakon proglašenja za đaka generacije, Bogdan se obratio okupljenima govorom, u kome je pored reči velike zahvalnosti, ali i svesnosti o odgovornosti odličja, naveo:

„Prema mom skromnom mišljenju, ne postoji nagrada koja zaista može potvrditi ljudski rad i trud, jer samo čovek zna koliko je sebe uložio i koliko je sati, meseci, godina proveo radeći da bi ostvario zacrtani cilj.

Zato se kaže da nam znanje niko ne može uzeti, ali tako ni osmehe, uspomene, šale, niti vreme provedeno nad knjigom, sa loptom u rukama, nogama ili sa reketom u šaci, a upravo to su one istinske, imanentne nagrade koje ostaju za ceo život i koje smo i mi, generacija 2020/2024 sa velikim zadovoljstvom proživeli u ovoj našoj Gimnaziji.“

Govor je završio citatom Mike Antića: „Ako odlučiš hodati na rukama, moraš biti uporan i čudesno odvažan da prihvatiš Zemlju i držiš je na rukama. Valja se dobro osloniti o svoju hrabrost i ljubav, i plave slojeve nade. To ti je najprostiji način da pronađeš sebe i domogneš se mnogih nesvakidašnjih čuda“.

Ove godine izabrana su dvojica učenika kao sportisti generacije, zbog zajedničkih nastupa i izuzetnih uspeha na republičkim takmičenjima u streljaštvu – to su učenici Luka Stojanović IV5 i Jovan Cvetković IV7.

Odeljenjske starešine: Tatjana Nedeljković, Aleksandar Đorđević, Suzana Nikolić, Nenad Vasić, Divna Pešić, Danijela Spasić i Jasmina Mladenović obratili su se učenicima i podelili im diplome, nagrade i pohvale, po odeljenjima.

Back to top button