Politika
Trending

Opozicione stranke: Ukoliko ne dođe do kolegijuma šefova odborničkih grupa blokiraćemo rad skupštine grada Vranja

Odbornici Skupštine grada Vranja, dobili su u petak 14. juna materijal za Petu sednicu Skupštine grada Vranja, zakazanu za četvrtak, 20. jun, a dopunu dnevnog reda dobili su u ponedeljak 17. juna.

Peta sednica Skupštine grada Vranja imaće neverovatnih 58 tačaka, a materijal za nju obuhvata više od 1500 stranica!

Ne postoji mogućnost da se odbornici adekvatno pripreme za ovu sednicu, te da za nekoliko dana pročitaju i analiziraju ovako obiman materijal.

Obimnost materijala nadmašuje jedino važnost tačaka koje su na dnevnom redu Pete sednice, kada će se usvajati izveštaji o radu svih javnih preduzeća, javnih ustanova i sektora gradske uprave za 2023. godinu, otuđenje desetina parcela u vlasništvu grada, a u korist raznih fizičkih i pravnih lica, izbori direktora javnih preduzeća i ustanova, davanje dozvola za izgradnju mini-hidroelektrana sa dalekosežnim ekološkim posledicama, analiza negativnih pojava u društvu, poput vršnjačkog nasilja i brojne druge tačke dnevnog reda.

Napominjemo i to da vladajuća garnitura grada Vranja, naviknuta na rad bez opozicije i bez suprotstavljenih stavova na sednicama skupštine koje su trajale po par sati, Petu sednicu Skupštine grada Vranja, veoma ciljano, zakazuje za četvrtak, 20. juna, kada u ranim popodnevnim časovima reprezentacija Srbije igra odlučujuću utakmicu protiv Slovenije, na EP u fudbalu, što će skrenuti pažnju javnosti sa sednice skupštine.

Odbornici vladajuće većine inače ne čitaju materijal nego postove na društvenim mrežama u toku zasedanja, pa njima 1500 strana ne predstavlja problem.

Zbog svega navedenog, mi, odbornici opozicije u Skupštini grada Vranja, zahtevamo hitno sazivanje kolegijuma šefova odborničkih grupa, kako bismo sa predsednicom Skupštine grada Vranja dogovorili podelu tačaka dnevnog reda na više sednica, koje bi se održale u narednom periodu.

Ukoliko se ovi uslovi za normalan rad, ozbiljnu analizu i demokratsku raspravu o ovim najvažnijim tačkama za našu lokalnu samoupravu ne ispune, bićemo prinuđeni da u četvrtak, 20. 6. 2024. godine, blokiramo rad Skupštine grada Vranja i onemogućimo vladajuću većinu da sve ove tačke progura „ispod žita“, daleko od očiju građanki i građana grada Vranja.

GrO Stranka slobode i pravde, Vranje
GrO Narodni pokret Srbije, Vranje
GrO Zajedno, Vranje
GrO Socijaldemokratska stranka, Vranje
GrO Srbija centar-SRCE, Vranje
GrO Pokret slobodnih građana, Vranje
GrO Ekološki ustanak, Vranje
GrO Demokratska stranka, Vranje

Navodi se u saopštenju ovih stranaka.

Back to top button