Društvo
Trending

Stanković: Oprez - povećana aktivnost krpelja

Krpelji su aktivni od početka aprila do kraja oktobra, a njihova pojačana aktivnost predstavlja značajan zdravstveni problem, objašnjava epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju, dr Sladjan Stanković.

On naglašava važnost pravilnog i stručnog uklanjanja krpelja ukoliko dođe do ujeda, te savetuje da se ljudi odmah jave lekaru zbog preventivne antibiotske terapije. Naime, krpelji su prenosioci bakterije Borrelia burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest.

„Lajmska bolest se na području Pčinjskog okruga registruje još od 1992. godine. Imali smo jednu epidemiju 1999. godine sa 27 obolelih,“ kaže dr Stanković.

„Od 2014. do 2019. godine skoro 30-ak obolelih se registrovalo svake godine, dok je najveći broj zabeležen 2018. godine sa 48 obolelih. Poslednji slučaj registrovan je ove godine, od početka godine jedan oboleli.“

Ovi podaci ukazuju na potrebu za stalnom opreznošću i preventivnim merama kako bi se smanjio rizik od ujeda krpelja i prenosa Lajmske bolesti.

Dr Stanković ističe da je edukacija stanovništva o pravilnom ponašanju u prirodi i pravovremenom traženju medicinske pomoći ključna za smanjenje broja obolelih.

Back to top button