...
Kultura

Promovisan novi roman Vranjanke Aleksandre Jovanović

,,Petra je stvarno otišla“ naziv je novog romana naše sugrađanke Aleksandre Jovanović, koji je večeras promovisan u Kamernoj sali vranjskog teatra u okviru manifestacije ,,Dani Vranja“.

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama „Dečko iz poslednje klupe“, „Okamenjeno more“, „Crna ptica“, „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu „Krotki“ i na nekoliko televizijskih serija.

Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanog romana za mlade „Crna ptica“ u izdanju beogradskog Kreativnog centra i zbirki pesama „Jagma“ (Nagrada „Mladi Dis“, 2020) i „Prsti u psećem krznu“. ,,Petra je stvarno otišla’’ njen je drugi roman, koji je takođe objavio Kreativni centar.

Roman prati 15 dana u životu dve najbolje drugarice, Petre i Milice, koje se sticajem životnih okolnosti razdvajaju i to baš uoči novogodišnjih praznika. Milica voli filmove o zombijima i svoj kutak na tavanu. Svet posmatra iza foto-aparata i stvarno ne želi da glumi u školskoj predstavi.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi. Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice. Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu, siže je romana kojim autorka pokušava da odgovori na brojna pitanja koja muče tinejdžere i adolescente.

Sa književne večeri u Vranju autorka mladim ljudima, konzumentima njenih knjiga poručuje: ,,Budite autentično svoji,  dozvolite sebi da vaše misli i vaši postupci budu u skladu sa onim što jeste, što osećate i što želite, ma koliko to ne bilo  prihvaćeno“.

Književni program u okviru ,,Dana Vranja“ nastavlja se sutra u 19 sati gostovanjem Jelene Bačić Alimpić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.