Društvo
Trending

Položen kamen temeljac za izgradnju Trening centra vrednog 366 miliona dinara

Na prostoru Slobodne zone u Vranju danas je organizovana svečanost na kojoj je položen kamen temeljac za izgradnju Trening centra, površine 3.343 kvadrata i vrednosti od oko 366 miliona dinara.

Obraćajući se prisutnima, direktor srednje Hemijsko – tehnološke škole Nebojša Stanković rekao je da će izgradnja Trening centra biti prilika da inventivnost i kreativnost učenika i profesora dođu do punog izražaja.

„U Trening centru, osim učenja kroz rad, biće aktuelne prekvalifikacije, a u bliskoj budućnosti i priznavanje prethodnog učenja, odnosno sticanje sertifikata za znanja koja se stečena u određenim kompanijama. Svesni smo činjenice da ovo predstavlja odličan impuls ne samo u obrazovanju već i u razvoju privrede čitavog kraja“, rekao je Stanković.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da su u sistem dualnog obrazovanja, sa teritorije grada, uključene četiri škole sa 240 đaka.

“Svima njima Trening centar pružiće mogućnost da uz praćenje tehnoloških novina i unapređenje veština, stiču praktična znanja i iskažu svoje sposobnosti, kvalitete i mogućnosti. Sve su ovo benefiti koje će đaci dobiti uključivanjem u dualno obrazovanje”, istakao je gradonačelnik Milenković.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, prof. dr Gabrijela Grujić čestitala je gradskom rukovodstvu na dobroj i profesionalnoj organizaciji, napominjući da je trenutno u sistem dualnog obrazovanja uključeno 1000 kompanija i preko 16.000 učenika, sa 4.000 mesta u novom planu upisa.

“Sistem dualnog obrazovanja obećava sigurnu karijeru, osim sticanja savremenih kompetencija u skladu sa savremenim standardima.

Poštovani gradonačelniče, kada sledeće godine  budemo otvarali Trening centar, nećemo dobiti samo novu snagu u obrazovanju, već i novu snagu ovog regiona. Ulaganje u ljudski kapital, ali i u obrazovanje, predstavlja ključnu snagu jednog društva”, istakla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Početak izgradnje Trening centra na prostoru Slobodne zone u Bunuševcu rezultat je prethodno potpisanog Sporazuma o poslovno – tehničkoj saradnji između Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Grada Vranja i Hemijsko-tehnološke škole Vranje. 

Back to top button