Društvo
Trending

Održane radionice za pravljenje zdravog hleba

U okviru programa V Međunarodnog sajma lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva pod pokroviteljstvom Grada Vranja, u prostorijama Narodnog univerziteta održane su radionice za pravljenje zdravog hleba.

Radionice su bile otvorenog tipa. Upoznali smo se sa procesom pravljenja prirodnog kvasca, vrstama brašna, izgledom i ponašanjem testa u raznim etapama tokom procesa, hidratacijom testa, načinima oblikovanja i dekorisanje hleba, i sa načinima pečenja hleba.

Prirodni kvasac je, zapravo, fermentisano brašno, i za njega je potrebno da imamo brašno, vodu, vreme, toplotu i strpljenje. Prva priprema prirodnog kvasca traje otprilike pet dana. Jednom kada “uzgojimo” prirodni kvasac možemo ga nastaviti održavati i samu proceduru izrade ne moramo počinjati iz početka.

Pečenje hleba od ražanog brašna je najbolje sa prirodnim kvasom –„majom“. On mu daje potrebnu rastresitost, stvara adekvatnu klimu za dizanje testa i kiselost. Zahvaljujući ovom procesu svo nutritivno bogatstvo žitarice postaje dostupno našem organizmu.

Razvijen je poseban ukus i kvalitet ovako pečenog hleba. Treba naglasiti da ovako pravljen hleb ostaje svež, ne osuši se i ne mrvi danima. Svarljiviji je i probavljiviji za naš organizam, niže kalorijske vrednosti a, ipak, smo sitiji.

Na kraju radionice, polaznici su dobili po deo spravljenog kvasa i nakon ove radionice sami mogu krenuti u pripremu zdravog hleba, a sa znanjem iz radionice mogu održavati kvasac i podučiti i druge o procesu pravljenja prirodnog kvasca.

Back to top button