...
Društvo
Trending

Otvorena izložba “Karavan vode”

Na Pedagoškom fakultetu u Vranju, sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Karavan vode”, koja je deo nacionalnog projekta “Promena klime“.

Otvarajući izložbu, član Gradskog veća Nenad Đorđević je rekao da je Grad Vranje već četiri godine uključen u projekat, a već drugi put je i domaćin.

„Značaj vode kao prirodnog resursa, klimatske promene, zaštita životne sredine, samo su neke od tema kojima su se učesnici projekta bavili i koje su važne za edukaciju učenika. Voda je izvor života, ključni element životne sredine.

Svaka promena u okruženju, uključujući i klimatske promene, veoma brzo odražava se na vodu i vodne resurse, a samim tim i na društvo u celini“, rekao je gradski većnik Nenad Đorđević i dodao da je važnost ovog projekta velika, jer se kroz naučni pristup i analizu ukazuje na probleme, ali i nude potencijalna rešenja. “Grad Vranje uključen je u veliki broj ekološkoh projekta poput resanacije Aleksandrovačkog jezera, izmeštanja automatske merne stanice za kvalitet vazduha, nabavke uređaja za uzimanje uzoraka vazduha, projekta pošumljavanja i izrade programa kontrole kvaliteta vazduha”, dodao je Đorđević.

“Ova izložba je rezultat nacionalnog projekta koji su pokrenuli Centar za promociju nauke i Francuski institut u Srbiji. Mi smo ove godine učestvovali u više akcija, poput “Sata za planetu”, “Zavrnimo rukave”, kada smo čistili Aleksandrovačko jezero i ova izložba je poslednja akcija u nizu”, rekla je dekanica Pedagoškog fakulteta prof. dr Dragana Stanojević. Direktor OŠ “Bora Stanković” u Tibuždu, Dejan Janjić, rekao je da u okviru projekta “Karavan za klimu”, škola organizuje i “Karavan vode”.

“Mi smo drugi put domaćini i veoma smo aktivni u svim eko projektima. Pokrovitelji postavke su Ambasada Francuske u Srbiji i Ambasadori održivog razvoja Srbije”, istakao je Janjić.

Suzana Antić, pedagog škole i koordinatorka  izložbe, rekla je da je ova postavka internacionalnog i nacionalnog karaktera jer “Karavan za vodu” putuje od grada do grada u cilju edukacije učenika o klimatskim promenama i uticaju promena na vode.

“Karavan za vodu je u našem gradu od 3. do 7. juna i zadovoljstvo nam je da se bavimo ovim aktivnostima koje su od posebnog značaja za očuvanje životne sredine”, rekla je Suzana Antić.

Izložba je interaktivnog karaktera i ima za cilj edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola o značaju vode kao prirodnog resursa, zaštiti vode od zagađenja i klimatskih promena čiji smo svedoci u poslednjoj deceniji.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.