...
Društvo
Trending

Prvo veče festivala "Vranjska gradska pesma"

Tradicionalni muzički festival „Vranjska gradska pesma“ pod sloganom „Oću da vi pojem vranjansko“ otvorio je večeras u Pozorištu „Bora Stanković“ gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

„Ovim festivalom slavi se autentična muzika našeg regiona. Vranjska gradska pesma deo je bogatog kulturnog nasleđa, a upravo na ovaj način,  promovišemo je  i štitimo od zaborava. Muzika vranjskog kraja specifična je i posebna i prenosi duh i atmosferu nekadašnjeg Vranja. Ona je neprocenjivo nematerijalno kulturno dobro i zbog toga je naša obaveza da je negujemo i učinimo da traje.

Lokalna samouprava će nastojati da ovaj festival u budućnosti unapredi, jer nam je cilj da ovaj muzički događaj raste i razvija se, jer je to jedini način da sačuvamo naše muzičko nasleđe i otrgnemo ga od zaborava. To je naša obaveza i odgovornost, jer velike vrednosti se pažljivo čuvaju.  Muzika starog Vranja je naš brend, ono nešto samo naše, po čemu je naš grad prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Ona je naše blago u kojem je satkana sva specifičnost ovog kraja. Zbog toga, moramo je prenositi mladim generacijama i učiti ih vrednostima koje su prave i koje su večne“, istakao je gradonačelnik.

Prve večeri na festivalu su nastupili Dušan Svilar, Jasna Kočijašević, Čeda Marković, Valentina Radenković, Davor Jovanović, Ivana Tasić i Branimir Stošić Kace u pratnji Narodnog orkestra Vlade Panovića.

Manifestaciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Milan Ilić, episkop vranjski Pahomije, gradski većnici, direktori javnih ustanova i mnogobrojna publika. Festival su prvog dana svojim prisustvom uveličali i gosti iz Republike Srpske, načelnik opštine Brod Zoran Vidić i profesor istorije Davor Bardak.

Publika će moći da čuje „Vranjsku gradsku pesmu“ i tokom subote, 8. juna, na drugoj večeri muzičkog festivala, sa početkom od 20 sati u Pozorištu „Bora Stanković“.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.