Društvo
Trending

Nagrada za životno delo u oblasti medicine posthumno dr Vukašinu Antiću

U  organizaciji Srpskog lekarskog društva u Pozorištu „Bora Stanković“ sinoć je održan skup na kojem je porodici dr Vukašina Antića uručena plaketa i diploma nagrade „dr Vladan Đorđević“ za životno delo u oblasti istorije medicine.

Prisutnima se obratio prof. dr Dragan Mikić, redovni član Akademije medicinskih nauka SLD.

,,Moj dugogodišnji školski drug, kolega i istomišljenik, doktor Vukašin Antić bio je izuzetno posvećen medicini i istoriji srpske medicine, ali i vrlo angažovan u društvenom životu Vranja. Izuzetan doprinos dao je kao istoričar medicine i izgradio čvrstu vezu između lekarskog rada i istorijskog istraživanja. Pacijentima je hteo da vrati glas života, a ljudima o kojima je pisao da da glas večnosti.

Njegova monografija ,,Bolnica u Vranju“, koju je dr Vukašin izdao 2003. godine ocenjena kao svojevrsni istorijat vranjskog zdravstva i njegov najveći doprinos istoriji srpske medicine. Monografija je postala referentna literatura, bez koje nemoguće pisati o istoriji Vranja“, rekao je između ostalog Mikić. Na životni put i delo doktora Vukašina Antića podsetila je u svom izlaganju dr Marina Janjić. 

,,Doktor Vukašin Antić bio je poznati vranjski hirurg, onkolog, istoričar medicine i veliki humanist. Čovek poznat van Vranja, koji je svojim radom i delima, kako na profesionalnom planu, tako i na društvenom, obeležio jedno burno i značajno vreme. Nestao je hrabri pojedinac, spreman da menja i popravlja svet na bolje, predan nauci i neprekidnom učenju.

Nestala je jedna izuzetno svestrana ličnost, zainteresovana za gotovo sve sfere ljudskog stvaralaštva. Bio je istaknuti stručnjak, posebno iz oblasti onkologije dojke, dobar i nadasve human čovek, pun ljubavi prema svom pozivu i omiljen među pacijentima, kolegama i saradnicima“, istakla je dr Marina Janjić.

Na skupu su govorili i dr Zoran Vacić, generalni sekretar SLD i počasni član Akademije medicinskih nauka i dr Gordana Đorđević.

U ime gradskog rukovodstva skupu su prisustvovali Miroljub Stanković, savetnik gradonačelnika  i Nikola Popović, član Gradskog veća.

Back to top button