Društvo
Trending

Karavan ,,Zajedno možemo'' u Vranju

U okviru karavana „Zajedno možemo“ u Vranju je danas boravila predsednica udruženja ,,Budimo bezbedni“ Dea Đurđević sa saradnicama, koja se u Gradskoj kući sastala sa članicom Privremenog organa Zoricom Jović i predsednicom Saveta za rodnu ravnopravnost, Danijelom Milosavljević.

Na sastanku je bilo reči o osobama sa invaliditetom i udruženjima u okviru kojih deluju na lokalu. Dea Đurđević istakla je da je cilj karavana da se napravi Javni registar kao jedinstvena baza udruženja osoba sa invaliditetom, kako bi se lakše rešavali problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju. ,,Kampanju smo krenuli 26. septembra i do sada smo obišli 24 grada u Srbiji.

Cilj nam je da čujemo sa kojim problemima se osobe sa invaliditetima suočavaju na lokalu i koje su njihove i potrebe lokalne samouprave. Na taj način moći ćemo da izađemo pred državu i radimo na poboljšanju njihovog položaja. Prema dosadašnjim saznanjima u skoro svim gradovima osobe sa invaliditetom imaju slične probleme“, istakla je ona.

Karavan ,,Zajedno možemo“ u Vranju

Članica Privremenog organa Zorica Jović i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, Danijela Milosavljević upoznale su gošće sa načinom na koji grad pomaže registrovana udruženja osoba sa invaliditetom.

,,Lokalna samouprava je upoznata sa problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću. Godišnje imamo dva konkursa preko kojih udruženja apliciraju i dobijaju sredstva za realizaciju svojih aktivnosti. Trudimo se da ih uključimo i u društveni život grada, da budu aktivni, a ne samo nemi posmatrači“, istakla je članica Privremenog organa Zorica Jović.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, Danijela Milosavljević napomenula je da u gradu postoje udruženja koja rade već decenijama kao i da postoji Dnevni boravak za osobe sa psihofizičkim smetnjama, koji umnogome olakšava svakodnevicu porodicama ovih ljudi.

Dea Đurđević obišla je i Uslužni centar u Vranju gde su preko Udruženja paraplegičara u fotokopirnici zaposlene osobe sa invaliditetom.

Takođe, bila je ovo prilika da u ime udruženja ,,Budimo bezbedni“ uruči poklon, mobilni telefon, Milošu Simonoviću, koji se i pored toga što je osoba sa invaliditetom uspešno bavi dizanjem tegova i to disciplinom ,,benč pres“ u kojoj se je okitio brojnim odličjima, među kojima se posebno izdvaja zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u ovoj disciplini.

Back to top button