Društvo

CDI realizuje projekat „Porodica tvrđava za sve“

Projekat ,,Porodica tvrđava za sve“ Centra za društvene integracija ima za cilj da poveže članove savremene porodice u smislu unapređenja međugeneracijske komunikacije.

Kako živimo u vreme čestih i brzih promena i porodica je nužno pretrpela transformaciju u svojim funkcijama i značaju koji joj pridajemo.

Zbog toga je u kulturi današnjeg doba i sistemu vrednosti koji promoviše koncept individualnosti i lične nezavisnosti – porodica i snaga zajedništva u senci snage, interesa, ciljeva pojedinca. Ono što Centar za društvene integracija postiže ovim projektom, jeste ponovno stavljanje u fokus porodice kao najvažnije osnove za formiranje identiteta svakog pojedinca.

Blok radionica, održan prošle nedelje u Osnovnoj školi ,,Kralj Petar I Oslobodilac“ u Korbevcu, okupio je učenike i roditelje sa ciljem da se kroz igru i kreativan rad odnosi u porodici unaprede, a da na radionicama naučene prakse postanu svakodnevna rutina polaznika.

Radionice ,,Pisana komunikacija kroz vreme“, „Životni događaji nekad i sad“, ,,Ručni radovi“ i ,,Igre nekad i sad“ su prema rečima direktorke škole, Gabrijele Ristić, odlično prihvaćene, a iskustva stečena tokom rada sa timom Centra za društvene integracije od velikog su značaja za đake koji su bili oduševljeni samom idejom projekta.

Kako je dodala, uspešno su odgovorili na sve izazove tokom radionica savladavši tehnike pletenja, heklanja i veza, ali i naučivši da emocije izraze pismom, koje je odavno zamenjeno digitalnom komunikacijom.

Poslednja radionica u bloku ,,Igre nekad i sad“ je ostavila najdublje utiske na učenike koji su sa roditeljima i timom Centra za društvene integracije igrali lastiš i klikere. Kako su nam rekli, uvideli su značaj igara na otvorenom sa drugarima u odnosu na virtualne igre.

Tokom sledeće nedelje u okviru projekta u Osnovnoj školi ,,Vuk Karadžić“ biće organizovana tribina pod nazivom ,,Snaga porodice“.

Tribina je koncipirana kao kraće putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost kroz prizmu ukazivanja na snažne strane svake porodice, ali i onih segmenata koji se mogu dodatno osnažiti kroz edukaciju njenih članova. Tribinu će voditi sociološkinja, profesorka dr Danijela Zdravković.

Projekat ,,Porodica – tvrđava za sve“ realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije.

Back to top button