Projekti

Kapitalne investicije u Vranju: Skupština je tu samo da ih odobrava

Infrastrukturni projekti grada Vranja u 2022.godini

Prioriteti građana ili gradske vlasti?

Infrastrukturni projekti su veoma značajni za razvoj svake zemje,grada,opštine. Donosioci odluka o prioritetima infrastrukturnih projekata neretko uđu u sukob sa građanima zbog mimoilaženja mišljenja u pogledu prioriteta i važnosti realizacije istih.

Za građane Vranja infrastrukturni projekti predstavljaju investicije koje bi trebalo da im olakšaju svakodnevnicu i trajno reše određene probleme.

Grad Vranje je u 2022.godini započeo ali ne i završio brojne infrastrukturne projekte. Počevši od izgradnje vrtića u naselju Raška koji je još okarakterisan i kao kapitalni projekat (do današnjeg dana nije završen )preko rekonstrukcije ostalih vrtića,gradskih saobraćajnica, pa do nastavka izgradnje kompleksa za pripadnike službe bezbednosti.

Vranje je čini se napravilo svoje prioritete. Međutim,kako su reagovali građani Vranja i da li su se složili sa takvim prioritemima,tema je o kojoj ćemo izneti detalje.

Vrtić u naselju Raška prioritet Vranjanaca koji nije pušten u rad ni nakon pet godina.

Infrastrukturni projekat,najavljivan i kao kapitalni projekat,vrtić u naselju Raška se gradi od 2018.godine. Iako su Vranjanci očekivali da če njihovi mališani već zauzeti prostorije novoizgrađenog vrtića,do dana današnjeg to se nije dogodilo.

Vrednost investicije je 187 miliona dinara. Sve bi bilo u redu da je projekat zaista završen i da Skupština grada Vranja nije svake godine odobravala novo zaduživanje grada za isti projekat. Očekivana reakcija odbornika je po ovom pitanju izostala dok su se građani pomirili sa šturim objašnjenjima i nastavili da čekaju neku novu godinu u kojoj će ovaj vrtić biti otvoren.

Rekonstrukcija vrtića Dečija radost izazvala nezadovoljstvo i negodovanje roditelja čija deca pohađaju ovaj vrtić

Skupština grada Vranja početkom prošle godine usvojila je odluku o rekonstrukciji vrtića Dečija radost u Vranju novcem iz budžeta.

Rekonstrukcija ovog vrtića počela je krajem prošle godine u vreme pandemije Korona virusa a roditelji čiji mališani pohađaju ovaj vrtić su se istog momenta suprostavili rekonstrukciji iz nekoliko razloga.

Glavni razlog njihovog negodovanja bio je seljenje dece u sred decembra, a to im nije rečeno na vreme, zatim strah da će se radovi odužiti, ali i spekulacije da će grupe biti razdvojene i da će se radovi izvoditi bez izmeštanja dece.

Kako je jedna od dilema roditelja bila što se radovi izvode decembra, gradonačelnik Slobodan Milenković je objasnio da je postojala procedura koja je morala da se ispoštuje, bez mogućnosti da se proces ubrza. Iako je tada gradonačelnik najavio da će radovi biti završeni za 120 dana,odnosno do kraja aprila ove godine,strah roditelja o probijanju roka se obistinio. Radovi su završeni tek u septembru ove godine.

Jako je interesantno da se ni ovoga puta odbornici skupštine grada Vranja nisu oglasili na sledećoj skupštinskoj raspravi povodom situacije u kojoj su se našli i roditelji i njihovi mališani.

Zaboravljajući na sve propuste,mirno su nastavili sa usvajanjem novih odluka. Inače,ukupna vednost radova bila je 33 miliona dinara sa PDV-om, od čega je Grad obezbedio 13,5 miliona, novcem iz budžeta.

Infrastrukturni projekat grada Vranja Bolnica pod jednim krovom

Oktobra 2020. godine počeli su obimni građevinski radovi koji će unaprediti zdravstveni sistem juga Srbije, olakšati posao medicinarima i pružiti vrhunsku zdravstvenu negu pacijentima iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga.

Direktor Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević, početkom godine je istakao zadovoljstvo što će do kraja ove godine Vranje dobiti bolnicu pod jednim krovom. Posle završene izgradnje novog hirurškog bloka, i kada završimo rekonstrukciju stare bolnice, dobićemo „bolnicu pod jednim krovom“, koju smo priželjkivali decenijama,rekao je tada direktor Đorđević.  Ali stvarnost je drugačija…

Radovi na rekonstrukciji,izgradnji i nadogradnji su još uvek u toku. Ono što zabrinjava jeste da se kraj ovoj bolnici ne nazire. Nadležni ističu da se kasni zbog velikog obima posla,ali ne preciziraju kada se očekuje završetak. S druge strane,novi Hirurški blok koji je pre samo par godina završen,prema rečima medicinara ali I pacijenata,već se urušava. Zidovi pucaju,kvake na vratima otpadaju,vlaga se pojavljuje,liftovi se kvare…

Ovo su samo neki od problema koji prate novoizgrađeni Hiruški blok,kaže za TV Info Puls jedan od lekara vranjskog Zdravstvenog centra. I za ovaj projekat Skupština grada Vranja usvajala je više puta odluke o zaduživanju grada.Radovi su konstantno kasnili a odbornici objašnjavali da se to dešava zbog nepredviđenih okolnosti. O kojim okolnostima se radilo,nikada nije precizno objašnjeno,osim da su zaduživanja neophodna zbog vanrednih situacija.

I ovoga puta,između ostalog i novac građana Vranja je usmeren na završetak velikog kapitalnog projekta bez mogućnosti da dobiju realne podatke o kašnjenju završetka Bolnice pod jednim krovom I očigledno sumnjivom kvalitetu materijala kojim je završen Hirurški blok.

A u samu rekonstrukciju uložen je ozbiljan novac. Ukupna investicija u svetlu brojki je kapitalna sa iznosom od 22 miliona evra koliko je u poslednje četiri godine uloženo.

Veru u vranjski zdravstveni sistem ne uliva ni podatak da Zdravstveni centar u Vranju po raznim osnovama duguje više od 700 miliona dinara.

Zaključak je da će Vranjanci još dugo čekati na bolnicu pod jednim krovom dok će u novom Hirurškom bloku morati da paze kako otvaraju vrata da im kojim slučajem kvaka ne ostane u ruke.

A odbornici skupštine grada Vranja će nastaviti da se ponašaju u skladu sa željama predstavnika vlasti,umesto da budu glas razuma i podrška onima koji su im poklonili poverenje.

Gradski i seoski putevi prioritet gradske vlasti

Skupština grada Vranja donela je odluke o uređenju više gradskih i seoskih puteva u 2022.godini, novcem iz budžeta.

Međutim,građani Vranja pitaju da li su te odluke njihovi ili prioriteti gradske vlasti?

Novi izgled dobile su ulice: Majora Gavrilovića, Oca Justina Popovića, Svetozara Markovića, La Martinova, Darvinova, Mišarska, Vojislava Mitića, Barelićka, Hadži Tomina, Ljutice Bogdana, Pećka, Resavska, Franca Rozmana, Jurice Ribara, krak u Bulevaru Nikole Tesle, Manasija Ristića, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Kajmakčalanska, Skojevska, Kosovska, Blaže Jovanovića. Izgrađena je vodovodna mreža u ulicama: Mišarska, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Vase Pelagića, Darvinova, Otona Župančića, Kosovska, Baba Zlatina, u selima Donji Neradovac, Moštanica, Bresnica, u OŠ J.J.Zmaj, na Bunuševačkom groblju, završava se i revitalizacija Jevrem bunara.

Atmosferska mreža je urađena u ulicama: Zmaj Jovina, Ivana Cankara, 8. brigade, Rodoljuba Čolakovića, Oktobarske revolucije, Kosovska, Darvinova, Baba Zlatina. Takođe i fekalna kanalizaciona mreža u ulicama: Đure Đakovića, Dimitrija Tucovića, Mišarska, Save Kovačevića, Cara Dušana, Karađorđeva, Kralja Milana, Matije Gupca, Franše D Eperea, Stevana Filipovića, Kosovska, Makedonska, Drvarska, u bloku kod ul. Ive Andrića, bloku kod ul. Proleterskih brigada, na Sportskom centru, u Neradovcu, Gornjem i Donjem Vrtogošu, Davidovcu i Bunuševcu. Iz gore navedenog, vidimo da je dosta urađeno na rekonstrukciji puteva i važnih gradskih saobraćajnica.

Međutim,o samom kvalitetu završenih ulica govore sve veće rupe, odnosno udubljenja koja se javljaju nakon svake kiše. Na stranu upitni kvalitet uređenja ulica,tu su i građani koji imaju svoje prioritete. Oni kažu da predstavnici gradske vlasti uglavnom uređuju ulice svojim komšijama,rođacima,prijateljima. Ako i reše da urade stvarni prioritet gradskih saobraćajnica,to bude kratkog daha jer asfalt ispuca čim se radovi završe.

Kada bi u ovom trenutku prošli nekom od rekonstruisanih vranjskih ulica,teško da bismo shvatili da su se tu odvijali bilo kakvi radovi,osim u delu gde se raskopavalo radi postavljanja uličnih šahti I gde su vidna oštećenja. Građani Vranja su više puta reagovali zbog katastrofalnih ulica. Mnogo puta se dešavalo da su vozači u Vranju zbog ogromnih oštećenja ulica pretrpeli veće štete na svojim vozilima I niko nije snosio posledice zbog toga. Zbog ovakve situacije prošlog meseca reagovali su i predstavnici vranjske opozicije.

Đorđe Ristić, predsednik GrO Narodne stranke u Vranju ocenio je da je situacija u gradu od dolaska SNS na vlast KATASTROFALNA.

Saobraćajna infrastruktura je potpuno devastirana, ulice su raskopane, a nezavršene, započinju se novi radovi na saobraćajnicama i kanalizacionoj mreži, rokovi za okončanje tih radova su debelo probijeni, a i kada se privedu kraju, kolovoz se nikada ne vraća u prvobitno stanje, upozorava Ristić. Gotovo svaka ulica je istrošena, ruinirana i dotrajala, previše je udarnih rupa, što je posledica nedomaćinske ekonomske politike vladajuće SNS ne samo na lokalu, već i na državnom nivou, konstatovao je Ristić.

Inače,ukupno je u 2022.godini za asfaltiranje, za izgradnju vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže novcem iz budžeta izdvojeno preko 400 miliona dinara.

Isti zaključak većina građana Vranja je da bi Skupština grada Vranja trebalo da radi po prioritetu građana a ne njihovom ličnom,dok bi sami odbornici Skupštine grada Vranja morali da ukažu na sve propuste gradske vlasti a ne da ih podržavaju.

„Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran TV Info Puls i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije”. 

”This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of TV Info Puls and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button