Projekti

Izgradnja vrtića u naselju Raška kapitalni projekat grada i povod za nova zaduživanja

Grad Vranje godinama najavljuje iste projekte kao kapitalne. Nekoliko kredita za izgradnju vrtića u naselju Raška.

Početak nove školske godine trebalo je da znači i početak rada vrtića u naselju Raška,da su radovi na izgradnji završeni na vreme a opremanje krenulo kako je najavljeno  2019.godine, umesto pre par nedelja.

Nažalost,mališani će morati da sačekaju gradsku vlast da sa novim kreditom kako je Skupština grada odlučila, i za istu namenu, završi započeti vrtić.

A kada će to biti,teško je reći, imajući u vidu da već godinama slušamo istu priču o završetku radova i otvaranju vrtića.

A evo kako je sve počelo…

Te 2018.godine na radost Vranjanaca počela je izgradnja vrtića u naselju kao zajednički projekat Ministarstva privrede i grada Vranja, vredan 190 miliona dinara, uz dogovor da se troškovi podele na pola. Planirani rok za završetak radova bio je sedam meseci.

Čelnici grada Vranja su još tada puni elana ovu izgradnju najavili kao kapitalni projekat koji bi trebalo da za par meseci reši problem liste čekanja za upis mališana u novi vrtić.

Ubrzo nakon pompezne najave,počeli su problemi. Zbog nedostatka para,planirani rok za završetak radova od sedam meseci odužio se na tri godine kašnjenja.

Kako stoji u budžetima grada Vranja za prethodne četiri godine,vrtić je započet kao “kapitalna investicija” u 2018. godini, najavljen kao kapitalni projekat u 2019.godini,opet kao kapitalni projekat u 2020.godini pa i u 2021. godini. Dakle,četiri godine smo slušali o ovom kapitalnom projektu koji nikako da se privede kraju.

Ono što posebno izaziva revolt kod građana Vranja je to  što su odbornici Skupštine grada Vranja  svake godine aminovali zaduživanje Grada za iste projekte, među kojima je  i izgradnja vrtića.

Podsećanja radi, odbornici vranjske skupštine su krajem februara 2020. godine usvojili  odluku da se opet zaduže, iako je grad Vranje u tom trenutku dugovao već 661 milion dinara.

Kako je tada rečeno, tadašnji kredit od 120 miliona se uzima, između ostalog, zbog izgradnje vrtića u naselju Raška sa 50 miliona, izgradnje ulice Bore Stankovića sa 10 miliona i izgradnju i rehabilitaciju ulica na teritoriji grada.

Iako se u tom trenutku negodovali građani i pripadnici opozicionih partija zbog novog zaduživanja grada,na kraju se sve završilo nadom da će grad barem iskoristiti kredit I  završiti najavljivane kapitalne projekte. Zanimljivo je da u tom trenutku niko od odbornika Skupštine grada Vranja nije reagovao I iskoristio svoje pravo da u ime građana Vranja traži objašnjenje za ovakve odluke.

Upravo zbog toga se postavlja pitanje koja je uloga odbornika Skupštine grada Vranja. Da li oni služe gradskoj vlasti,odnosno Skupštini grada da samo podignu ruke o čemu god da se glasa ili da ukažu na pregršt nelogičnosti I povedu raspravu o tekućim problemima?

Ali,kako odbornici ćute,i kako za sve ove godine nisu ni reč progovorili,ili smatraju da ovakve odluke idu u korist građana Vranja a ne gradske vlasti ili su naučeni jedino da podižu ruke i ne upliću se tamo gde im „nije mesto“?

Ali, iznenađenjima nikad kraja.

Kako smo opet probili rok i ušli u 2021.godinu,tako je usledilo novo zaduženje od 100 miliona i to opet za iste projekte. Opet sve isto,štura objašnjenja gradskih čelnika i priča koja treba da nas sve ubedi zbog čega opet kredit za iste projekte koji nikako da se završe.

U to vreme, Stranka Slobode i Pravde -SSP reagovala je oštrim saopštenjem za javnost, tražeći objašnjenje od gradonačelnika Vranja o tome gde je nestalo 93 miliona dinara naših para?

“U naprednjačkoj kampanji  na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem 2019,  funkcioneri  su izjavili da će prvu decu vrtić primiti 2020. godine i slagali su !

Vrtić je nezavršen, radovi stoje. Zašto? Zašto su radovi zaustavljeni baš kada grad treba da ispuni svoj deo obaveze u finansiranju izgradnje u iznosu od  93.000.000 dinara? Gde su sredstva predviđena budzetom grada Vranja u 2019. i 2020. godini u ovom iznosu nestala a namenjena za finansiranje radova na vrtiću u naselju Raška?

Šta je grad menjao na projektno-tehničkoj dokumentaciji u toku izvođenja radova i da li je u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, pa su zbog toga radovi morali da budu stopirani? Zašto je izvodjač radova “Tončev gradnja” povukla svoje radnike pre dve godine sa vrtića”? stajalo je tada u saopštenju,ali odgovore do dana današnjeg niko nije dobio.

Za šta su iskorišćeni krediti podignuti zbog izgradnje vrtića nikada nije objašnjeno, a za tri godine od kako je rok probijen, jedino objašnjenje nadležnih na tu temu bilo je da vrtić mora da se prebaci u 2021. godinu zbog “doprojektovanja”. Ovo objašnjenje nisu razumeli ni odbornici Skupštine grada Vranja a još manje naši Vranjanci.

Ostalo je nejasno šta to treba da se doprojektuje. Međutim,to nije sprečilo naše odbornike da bez pogovora i traženja dodatnog objašnjenja prihvate novonastalu situaciju i što je zapanjujuće,podignu ruku na Skupštini za još jedan kredit, i u  ovoj godini I opet za izgradnju vrtića u naselju Raška. Novi kredit od 52 miliona dinara usvojen je odlukom Skupštine grada u 2022.godini.

I konačno,ove godine su radovi privedeni kraju. Opremanje vrtića počelo je tek pre par nedelja, a gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković se time pohvalio bez ijedne reči o probijanju rokova,neprekidnom zaduživanju i razlozima.

Novi vrtić će, kako je rekao, biti opremljen najsavremenijim nameštajem i didaktičkim materijalom zahvaljujući ugovoru koji su grad Vranje i Predškolska ustanova “Naše dete” potpisali sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom “Novak Đoković”.

Vrtić, kapaciteta od 234 deteta, imaće 14 radnih prostorija, dve sale i veliki atrijum unutar objekta, a dvorište će biti opremljeno, dodao je, neophodnim bezbednim mobilijarom za igru dece. Očekivanja su da ovaj vrtić mališanima otvori vrata na proleće 2023.godine,ukoliko opet ne dođe do problema sa novcem i neplaniranih zaduživanja.

Podsetimo, prvim rebalansom budžeta prihodi i primanja bili su projektovani su 2,9 milijardi dinara, a rashodi na 3,1 milijardu.

Kako je tada objasnio Kostić, ova godina je teška zbog cena energenata, što je dovelo i do promene priorioteta, pa će neke kapitalne investicije biti odložene do sledeće godine – rekonstrukcija Sportskog centra i uređenje platoa između ulica Generala Belimarkovića i Kralja Stefana Prvovenčanog.

Inače, Grad na osnovu kredita duguje 670 miliona dinara, a odbornici Skupštine grada Vranja su doneli odluku da se rok otplate postojećih kredita produži.

Očekivanja su da se obezbede bolji uslovi za otplaćivanje kredita tako što će se produžiti rok otplate starih i na taj način smanjiti godišnje obaveze za servisiranje.

Sredinom ovog meseca odbornici Skupštine grada Vranja su usvojili i drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Pomenutu odluku obrazložio je Bojan Kostić, član Gradskog veća ističući da su u odnosu na prethodni rebalans prihodi veći za 87.969.000 dinara, odnosno 2,9%.

,,Ukupni prihodi i primanja projektovani su na 3.084.062.000,00 dinara, rashodi na 3.245.510.000 dinara, što daje projektovani deficit od 161.448.000,00 dinara.

Pomenuti deficit se najvećim delom pokriva sa ostvarenim suficitom iz prethodne godine u iznosu od 128 miliona dinara,  a 33 miliona se odnose na sredstva iz kredita,  koja su se koristila za izgradnju vrtića u naselju Raška i izgradnju vodovodne mreže u selima Neradovac i Moštanica. Razlozi za rebalans budžeta pre svega, rast cena energenata na tržišu, povećanje kamatnih stopa i subvencija za javni prevoz, kao i povećanje sredstava za kapitalne investicije”, rekao je Kostić.

Takođe, dodao je su tokom prethodne godine  započeti veoma  značajni projekati. ,,Jedan od veoma važnih projekata za grad Vranje, ali i ceo Pčinjski okrug je rekonstrukcija  Opšte bolnice, koja se finansira preko Kancelarije za javna ulaganja, vrednosti 15 miliona evra. Važno je pomenuti i projekat .,,Čista Srbija”, vrednosti 70 miliona evra, čijim će završetkom biti izgrađeno 140 km fekalne kanalizacione mreže na teritoriji grada Vranja. Takođe, u 2022. godini izdvojena su rekordna sredstva u rekonstrukciju vrtića i škola na teritoriji grada Vranja”, istakao je Kostić.

Na kraju,sve je to lepo. Najavljeni kapitalni projekti će sigurno značiti našem gradu,našim Vranjancima. Ali šta će biti sa pričom o Vrtiću? 

Gde je odgovornost onih koji su više puta glasali da se Grad zaduži kako bi se Vrtić završio? 

I zbog čega niko ne odgovara što i nakon toliko godina ovaj Vrtić još uvek nije pušten u rad?

Jedno je sigurno,priča o Vrtiću ostaće upamćena po rekordnoj izgradnji od sada već pet godina.

„Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je  odgovoran TV Info Puls i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije”. 

”This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of TV Info Puls and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button