LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca posetio odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović sa svojim saradnicima obišao je Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, prilikom koje je predstavljen izveštaj o radu ovog odeljenja u prethodnoj godini i planovi za tekuću 2023. godinu.

U svom obraćanju, gradonačelnik Cvetanović je istakao da ovo odeljenje u 2023. godini raspolaže sa 2,4 milijarde dinara, što je više od trećine ukupnog gradskog budžeta, i taj iznos uporedio sa iznosom iz 2012. godine od 750 miliona dinara za tadašnje društvene delatnosti i ALER, uz konstataciju da je samo taj podatak pokazatelj koliko se danas više brine o svim oblastima života Leskovčana.

„Preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj su u prošloj godini poboljšani uslovi rada u mnogim školama i vrtićima, sprovedeni su konkursi za projektno finansiranje u oblasti kulture, informisanja, sporta, socijalne zaštite, realizovane su mere aktivne politike zapošljavanja, mere populacione politike, energetske efikasnosti…

Neki od najznačajnijih projekata koji se trenutno realizuju preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja, su rekonstrukcija unutrašnjosti Opšte bolnice Leskovac, gde je vrednost preko 32 miliona evra i izgradnja novog gradskog stadiona sa 2,5 milijarde dinara. Prisustvovali ste danas na sednici Gradskog veća gde smo doneli oduku o prvim izmenama Plana javnih nabavki, i u narednom periodu nas očekuje i dogradnja Dečjeg dispanzera, vrednosti preko 600 miliona dinara i rekonstrukcija škole Aca Sinadinović u Predejanu sa preko 450 miliona dinara.

Važno je napomenuti da ovo odeljenje u tekućoj godini raspolaže iznosom od 22,5 miliona dinara namenjenih samo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za potrebe grada, što je osnova za sve projekte, kako bi se implementirali u praksi, a koji se sprovode u gradu preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.

Moram da se zahvalim i gospodinu Bojanu Tojagi, koji je, između ostalog, zadužen i za naše svetinje. U ovoj godini nas očekuje i nastavak izgradnje hrama Svetog Simeona u Dubočici, dosad uloženo 52,2 miliona, a ove godine će se uložiti još polovinu od ukupno uloženih sredstava, oko 26 miliona dinara i verovatno su neki od vas imali priliku da budu na liturgiji sad u nedelju, gde je moglo da se vidi da crkva živi punim kapacitetom i da je veliki broj vernika bio prisutan. Za rekonstrukciju vrtića u Bratmilovcu iz gradskog budžeta je izdvojeno 50,4 miliona dinara, a prema Ministarstvu građevinarstva je konkurisano za vrtić „Naše dete“, vrednost je preko milion evra, odnosno 126 miliona dinara. Za energetsku efikasnost vrtića „Snežana“ u Grdelici konkurisaćemo kod Ministarstva energetike, vrednost je preko 66 miliona dinara“ – zaključio je gradonačelnik Cvetanović.

Šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Saša Mladenović istakao je da je odeljenje kojim rukovodi veoma specifično, sa vrlo širokim opisom poslova, zaduženo za društveni razvoj i pružanje usluga građanima. Kako je naveo, velika budžetska izdvajanja pokazuju kako lokalna samouprava razmišlja i da ulaže velike napore i finansijska sredstva za celokupan i društveni i ekonomski razvoj grada Leskovca.

„Radimo na velikom broju projekata koji su finansijski vidljivi, a moram da pomenem i veliki obim poslova koji nisu finansijski vidljivi, uključujući naš Odsek za društvenu brigu o deci i boračku invalidsku zaštitu. Samo prošle godine je doneto 11.145 rešenja u okviru tog odseka, što je oko 43 rešenja dnevno. Sada je i veći obim posla zbog Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Planiramo da u 2023. godini odeljenje za projektno upravljanje preraste u projektni centar, gde bismo imali sve podatke o projektima koje gradske institucije realizuju u tekućoj godini. Plan je i da na novom gradskom sajtu bude dostupan i kalendar aktivnosti, u cilju povećanja transparentnosti. Taj kalendar bi sadržao pregled svih aktivnosti u kulturi, socijali, obrazovanju. Namera je da građani u tom kalendaru mogu da vide šta će se sve u gradu dešavati tokom sledećeg meseca“.

Mladenović se zahvalio gradonačelniku Cvetanoviću, njegovom kabinetu, svim odeljenjima gradske uprave, kao i JP „Urbanizam i izgradnja“, na velikoj podršci u pripremi i realizaciji projekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button