Kultura
Trending

Božićni koncert klasične muzike u utorak 9.januara

U Domu Vojske u Vranju, u utorak 9. januara 2024. godine sa početkom u 19 sati biće održan koncert klasične muzike povodom Božića.

Vranjskoj publici predstaviće se duo „Dolcezza“, Anita Ferlež – Eraković, sopran i Slobodanka Pajić, pijanista, profesorke Muzičke škole iz Niša i fakulteta umetnosti iz Niša.

Naziv dua govori o skladu i harmoniji dvaju umetnica koje muziciraju kao jedno, dočaravajui notni tekst ličnim emocijama zasnovanim na ljupkosti, umilnosti i senzualnosti.

Nizom koncerata duo „Dolcezza“ se već predstavio publici širom Srbije, Slovenije, Makedonije, čime je dao i snažan kreativni impuls scenama klasične muzike u ovim sredinama.

Na programu Božićnog koncerta će biti izvedene neke od najpoznatijih kompozicija: Istočniče živonosni, Marijo slavna, Božić, Božić, blagi dan, Anđeli pevaju, Panis Angelicus, Adeste fideles, Gloria in excelsis Deo, Ave Maria, Svяtaя nočь i dr.

Organizatori Božićnog koncerta su Eparhija Vranjska, udruženje „Dante Aligijeri“ Vranje i JU Narodni univerzitet Vranje.

Biografije umetnica:
Anita Ferlež-Eraković – sopran, rođena je u Nišu (1971), gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka: odsek klavira u klasi prof.Slađane Popovic i odsek solo pevanja Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere. Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i kao solista Niškog simfonijskog orkestra i Orkestra vojske Srbije. Održala je niz koncerata sirom Srbije, na Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i u Bugarskoj. Radi u Muzičkoj školi u Nišu. Njeni đaci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača i takmičenjima kamerne muzike i nastavljaju školovanje na studijama solo pevanja.

Slobodanka Pajić – klavir, rođena je u Kladovu (1976), gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi prof. Bosiljke Stričević. U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Održala je više solističkih koncerata širom Srbije, na Kosovu, Sloveniji i u Bugarskoj.

Usavršavala se na kursevima Nauma Štarkmana, Borisa Kraljevića i Miloša Mihajlovića.Od 1998. radila je kao profesor klavira i kao korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu. Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom početku rada, osvojivši sa učenicima više nagrada. Od 2007. radi na FU-Niš na katedri za komplementarni klavir . U zvanju je vanrednog profesora. Njeni studenti su osvojili mnogobrojne nagade na Međunarodnim takmičenjima iz klavira u zemlji i inostranstvu .
U klasi prof.Gordane Milosević diplomirala je solo pevanje (1994) na FMU-Skoplje u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala na istom fakultetu 2012. u klasi prof.Vesne Ginovske.

Back to top button