Kultura

43. Borini pozorišni dani međunarodnog karaktera

U Pozorištu ,,Bora Stanković“ u Vranju održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni vizuelni identitet i zvanična selekcija festivala Borini pozorišni dani, koji će se održati u već ustaljenom terminu od 21. do 28. oktobra.

Slogan ovogodišnjih, 43. Borinih pozorišnih dana, je ,,Pozorište u traumatizovanom društvu“ i sve predstave su u skladu sa njim. ,,Veoma sam ponosan što smo, nakon otvaranja nove zgrade Pozorišta, postigli jedan od najvećih ciljeva, a to je novi koncept i nivo Borinih pozorišnih dana, koji od ove godine imaju međunarodni karakter“, rekao je na pres konferenciji direktor vranjskog teatra Nenad Jović.

Umetnički direktor Bojan Jovanović, takođe je istakao novu notu festivala i dodao da će uz glavni imati i sadržajan prateći program. ,,Posebno sam srećan što ćemo na otvaranju festivala i obeležavanju Dana Pozorišta, 21. oktobra, izvesti komad ,,Ništa nećemo zaboraviti“ u režiji Juga Đorđevića za koji je, po romanima Vere Cenić, tekst pisala Tijana Grumić.

Ova predstava biće odigrana mimo festivalske konkurencije i apsolutno se uklapa u slogan festivala,“ istakao je Jovanović. 

Selektor Slobodan Savić naglasio je da su se Borini pozorišni dani sa svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim standardima visoko pozicionirali u zemlji. ,,Prvi put od osnivanja imamo međunarodni program, koji je sa selekcijom prethodna dva festivala doprineo da se Borini pozorišni dani postave na lestvicu više na mapi pozorišnih festivala. Ono što predstoji je da se sve to održi, jer je nama veoma važna vidljivost festivala,“ istakao je Savić.

Takođe, najavio je i novi vizuelni identitet koji prati slogan festivala, kao i novi dvojezični, srpsko – engleski, katalog. Kako se čulo na pres konferenciji i stručni žiri će biti međunarodnog karaktera, a činiće ga predsednik Dušan Petrović, reditelj i profesor na FDU u Beogradu, kao i članovi Katarina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra iz Severne Makedonije i Davor Špišić, dramski i prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Podsećanja radi na repertoaru takmičarske selekcije festivala su komadi: ,,Kod večite slavine“ po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard Treći“ Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred“ po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ibzenov ,,Neprijatelj naroda“ čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava ,, Realisti“ po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža – Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice“, komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gargej“ iz Temišvara u Rumuniji.

Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama“ koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Cena kompleta i pojedinačnih karata za 43. Borine pozorišne dane, kao i datum početka prodaje biće naknadno objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button