...
Hronika
Trending

Od ponedeljka akcija MUP-a na prevenciji povreda u saobraćaju

U periodu od 22. aprila do 28. aprila 2024. godine, obeležava se Nedelja prevencije povreda u saobraćaju.

Navedeni događaj obeležava se širom sveta svake poslednje nedelje meseca aprila, sa namerom da se skrene pažnja na katrastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini.

Napominjemo da su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije saobraćajne nezgode vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine. U Republici Srbiji u poslednjih pet godina prosečno je na godišnjem nivou ginulo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a gotovo 16.000 lakše teelsne povrede. Gotovo polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobrćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštovanjem propisa i odgovornim ponašanjem u saobraćaju daju direktan doprinos smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima. Posebno skrećemo pažnju vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psiohaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu vozila.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.