Društvo
Trending

Završen projekat ,,IT u funkciji održivog razvoja i boljeg položaja mladih u Vranju”

U Vranju je danas održan završni događaj u okviru projekta ,,IT u funkciji održivog razvoja i boljeg položaja mladih u Vranju” koji je podržalo Ministarstvo turizma i omladine, a koji su realizovali Grad Vranje i Kancelarija za mlade.

U projektu je učestvovalo 30 polaznika koji su osim sa programiranjem imali priliku da se upoznaju i sa pokretanjem biznisa, a sve u cilju doprinosa održivom razvoju Vranja i unapređenju uslova za zapošljavanje mladih i smanjenja migratornih kretanja. Kao rezultat projekta nastala je mobilna aplikacija ,,Kuda“ koja će služiti za povećanje informisanosti mladih o kulturnim i sportskim dešavanjima u našem gradu.

U ime grada Vranja skupu se obratila članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović. Ona je podsetila da su mladi Vranja već uestvovali na projektu ,,Smart učionica – mladi su budućnost“. ,,Rukovodeći se činjenicom da je IT sektor oblast u koju treba uključivati sve veći broj mladih aplicirali smo kod resornog ministarstva za novi projekat koji je prepoznat i podržan sa iznosom od 2 miliona dinara. Ta sredstva su uložena u ono što je najbitnije, a to je vaše znanje.

Znamo da je znanje temelj jedne društvene zajednice, pa ste zajedno sa svojim mentorima, zahvaljujući ovom projektu, postojeće znanje mogli da nadogradite“, istakla je Zorica Jović. ,, Verujem da je učešće u ovom projektu uticalo na mnoge od vas da se opredele za budući poziv“, naglasila je ona. 

O  radu na projektu koji je trajao od septembra do decembra ove godine govorili su i Luka Trajković, koordinator KZM Vranje, kao i programer – edukator na projektu Vukašin Popović, zatim vlasnik ,,ML Code“ preduzeća koje je bilo nosilac obuka, Mirko Ličanin, dok su nastalu aplikaciju predstavili sami učesnici projekta, koji si je i kreirali.

Mirko Ličanin zahvalio se Ministarstvu turizma i omladine i Gradu na podršci. ,,Od samih početaka nastojimo da privučemo potencijalni IT kadar kod nas i kroz programe plaćene prakse pomognemo mladima da dođu do stalnog zaposlenja. Moj je utisak da delimo viziju sa gradom da i u Vranju može lepo da se radi i živi, kao i da su vrata ovog preduzeća otvorena za sve koji imaju potencijale, volju i želju da rade u ovom sektoru“, istakao je Ličanin.

Vukašin Popović, programer, koji je neposredn radio sa mladima naglasio je da je projekat bio svojevrsni izazov. ,,Ako smo nekoga motivisali za bavljenje programiranjem mislim da smo uradili pravu stvar, a potvrda o stečenom znanju tokom projekta biće vam značajna stavka u  radnoj biografiji“, rekao je Popović.

Bila je ovo prilika da se učesnicima projekta uruče potvrde o završenim edukacijama u programskim jezicima Swift i SwifUI.

Back to top button