Projekti
Trending

Osvrt na obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

U retrospektivi događaja koji su se odvili tokom prethodnog Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje obolelih od multiple skleroze Pčinjskog okruga s pažnjom je i profesionalno organizovalo prigodnu manifestaciju.

Ovaj izuzetan događaj, održan 3. decembra, bio je više od obeležavanja kalendarnog datuma pružio je dragocenu priliku za dublje razumevanje izazova s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, istovremeno podstičući društvo na razmišljanje o inkluzivnosti i različitostima.

Gordana Stojanović, sekretarka udruženja, s ljubaznošću je podelila uvid u kompleksne izazove s kojima su se suočavale članice udruženja. Naglašavala je nužnost kontinuiranog dijaloga o pitanjima invaliditeta, ne ograničavajući takve razgovore samo na određeni dan u godini.

Statistički podaci su nesumnjivi – deset odsto stanovništva suočava se s nekim oblikom invaliditeta, bilo da je reč o problemima vida, sluha ili telesnim izazovima. Stojanović je isticala hrabrost članova Udruženja, koji nisu odustali već su pokazali dugotrajnu stabilnost u suočavanju sa bolešću.

Održani događaj nije bio samo prilika za zajedničko okupljanje već i za informisanje članova o aktivnostima Udruženja tokom protekle godine. Nakon produktivnog radnog dela, učesnici su uživali u zajedničkom obroku, s posebnim naglaskom na prisustvo doktorke specijalizovane za kvantnu medicinu. Ova plodonosna saradnja traje već treću godinu, pružajući članovima dragocene preventivne preglede i savete o zdravstvenim izazovima.

Iako uvek postoje prostori za poboljšanja, Udruženje obolelih od multiple skleroze Pčinjskog okruga naglašava da se položaj osoba sa invaliditetom postepeno unapređuje.

Veska Knežević, jedna od članica udruženja, deli svoje iskustvo s pozitivnim tonom, ističući da zajednica udruženja pruža ne samo podršku već i osećaj pripadnosti.

U poruci hrabrosti i otpornosti, ove žene podsećaju ostale članove da život treba živeti punim plućima, bez obzira na izazove koje bolest postavlja.

Udruženje, opisano kao velika porodica, ne samo da pruža podršku svojim članovima, već ih podstiče da se ne predaju, izbegavaju depresiju i žive život u skladu sa svojim mogućnostima.

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ostavlja dubok utisak i podseća nas na važnost zajedničke akcije ka inkluzivnijem društvu.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Back to top button