Kultura
Trending

Vranje od sutra u znaku Književne kolonije

U utorak, 5. decembra, u Vranju počinje deveta Književna kolonija koja od ove godine postaje internacionalna manifestacija.

Književnu koloniju od 2014. godine organizuje JU Narodni univerzitet Vranje, pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

A ove godine Koloniju su podržali i Institut za italijansku kulturu Beograd, udruženje ,,Dante Aligijeri“ Vranje i Društvo novosadskih književnika (DNK), pa je samim tim dobila i internacionalni karakter.

Gost na otvaranju manifestacije biće književnik i akademik Goran Petrović o čijem stvaralaštvu će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov, koji će ovom prilikom biti i moderator književnog druženja.

Dan posle od 10 do 12 sati u Galeriji Narodnog univerziteta akademik Goran Petrović održaće radionicu sa srednjoškolcima. U večernjim satima gost kolonije biće Uroš Petrović, jedan od najčitanijih pisaca za decu. On će prethodno u prepodnevnim satima, u sali Periodike vranjske Biblioteke, održati i radionice sa osnovcima.

U četvrtak, 7. decembra, gosti kolonije biće pesnici za decu Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić, dok će moderator razgovora biti Marjan Živković. Petak, 8. decembar, rezervisan je za promociju antologije ,,Novi duhovni most – Novi Sad – Bari“.

Ovo značajno dvojezično pesničko delo biće predstavljeno na vranjskoj koloniji zahvaljujući saradnji sa udruženjem ,,Dante Aligijeri“ Vranje, Institutom za italijansku kulturu Beograd i Društvom novosadskih pesnika.  

Književno druženje sa srpskim i italijanskim stvaraocima vodiće Gordana Dimitrijević, direktorka JU Narodni univerzitet. Književna kolonija Vranje 2023. završava se u ponedeljak, 11. decembra, gostovanjem prof. dr Slavice Garonje, književnice iz Beograda, a razgovor sa njom vodiće Olivera Đorđević.

Sve književne večeri oržavaju se u svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković“ sa početkom u 19 sati.

Back to top button