Društvo
Trending

Vranje među deset gradova sa najvećom koncentracijom polena

Osobama alergičnim na polen pojedinih biljaka, ulazak u kasno proleće može da predstavlja pravu noćnu moru.

Ova godina je specifična i po tome što u isto vreme cveta osam različitih potencijalnih alergena.

Javor, orah, kopriva, čempres, jasen, platan, vrba i breza, zbog cvetanja u isto vreme, vrlo brzo će dostići visoku koncentraciju polena, a u ovom trenutku, u vazduhu su još uvek aktivne virusne i bakterijske infekcije, koje daju simptome slične alergiji, pa to zbunjuje ljude.

Stručnjaci navode da je osnovna razlika između alergije i prehlada, odnosno gripa, u povišenoj temperaturi, ali bolesti vrlo često mogu biti udružene, pa je neophodno uraditi laboratorijske analize, kako bi se definisao izazivač zdravstvenih poteškoća.

Kod onih koji već znaju da su alergični na polen, problem je nastao zbog toga što većina nije počela sa uzimanjem terapije na vreme, što i nije čudno, jer prelaznog perioda gotovo da nije ni bilo, već smo iz blage zime, uleteli u vrelo proleće.

Gotovo da su svi potencijalni alergeni počeli da cvetaju u istom danu, a visoka koncentracija polena prognozira se za desetak gradova, među kojima su Niš i Vranje.

U Vranju se očekuje visoka koncentracija polena breze, javora, graba, čempresa, jasena, oraha, duda, platana, trave, vrbe i koprive.

Ukoliko uporno kašljete, imate kijavicu i gušenje, suze vam oči – a to su samo neki od simptoma alergije, najbolje bi bilo da se javite lekaru. Ukoliko se ispostavi da ste alergični na polen,  a zbog klimatskih promena cvetanje biljaka počinje znatno ranije, sa terapijom ćete morati da počnete još tokom zime, upozoravaju stručnjaci.

izvor/Rešetka

Back to top button