Društvo
Trending

Pripadnici SVS angažovani na gašenju požara u Trgovištu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije (SVS) Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu.

Na intervenciji gašenja požara u Trgovištu, u Crvenom Gradu, gde je tokom jučerašnjeg dana proglašena vanredna situacija na delu teritorije, angažovano je 26 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Trgovište, Bujanovac i Preševo, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i radnici lokalne samouprave i javnih preduzeća.

Stanovništvo nije ugroženo ovim požarima, a u Trgovištu su vatrogasci  spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata.

U poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom, naveo je MUP i apelovao na građane da budu odgovorni, poštuju zakon, budu oprezni sa otvorenim plamenom i da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

MUP podseća da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne.

Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom i povećanja bezbednosti građana, navedeno je u saopštenju.
 

Back to top button