Kultura
Trending

Vranje domaćin festivala ,,Mali Joakim''

,,Mali Joakim“, festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, šesnaesti po redu, održaće se u Pozorištu Bora Stanković u Vranju od 12. do 18. novembra.

Najmlađa pozorišna publika u Vranju moći će da gleda najbolje dečje predstave, nastale u srpskim gradovima južno od Save i Dunava. Selektor ovogodišnjeg festivala je glumac i umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović.

Za takmičarsku selekciju ,,Malog Joakima“ odabrao je šest od jedanaest prijavljenih predstava iz deset srpskih pozoršta, kao i jednu koja će biti odigrana na kraju festivala u čast nagrađenih. To su ,,Pinokio“ Pozorišta Bora Stanković u Vranju, po tekstu i u režiji Darka Kovačovskog, zatim drugog dana predstava ,,Mulan“, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Damjana Kecojevića, Pozorište za decu Kragujevac.

Treći dan rezervisan je za komad ,,Vasilisa Prekrasna“ po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića i izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Užice. Već narednog dana je ,,Hrabra krojačica“, Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta, a potom ,,Bajka o ribaru i ribici“ koju je po tekstu Nine Pavlović režirala Vjera Vidov sa glumcima Pozorišta lutaka Niš.

Na kraju takmičarskog programa je komad ,,Jednobrki vitez“, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević sa Kraljevačkim pozorištem. Festival se završava predstavom u čast nagrađenih ,,Uobražena Margareta“, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića i izvođenju Narodnog pozorišta Leskovac.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu. Moderator razgovora o predstavama biće Bojan Tasić, dramaturg iz Vranja. 

Cena pojedinačne karte je 300 dinara, dok festivalski komplet košta 1.800 dinara. Karte se već mogu kupiti na blagajni pozorišta, kao i onlajn na sajtu vranjskog Pozorišta.

Organizator festivala je Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište ,,Bora Stanković“ kao domaćin.

Back to top button