Društvo
Trending

Vanredna situacija u Vladičinom Hanu - Na snazi narandžasti meteoalarm

U Vladičinom Hanu proglašena je vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim kišnim padavinama. Odluka je doneta na predlog Štaba za vanredne situacije, a potpisao ju je predsednik opštine, Goran Mladenović.

Veliko nevreme, koje je juče u popodnevnim satima pogodilo najseverniju opštinu Pčinjskog okruga, nanelo je ogromnu štetu. Najugroženija su sela Polom, Prekodolce i posebno Suva Morava.

Poplave su bile toliko intenzivne da su naselja sa jedne strane Južne Morave postala neprepoznatljiva sa druge obale. Zbog poplava je došlo i do prekida električne energije u pojedinim područjima.

Za jugoistok Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm, izdat od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ovaj nivo upozorenja označava pojavu opasnih vremenskih uslova. Očekuje se pljusak kiše ili jaka kiša sa količinom padavina većom od 20 litara po kvadratnom metru.

Ekipe komunalnog preduzeća sanirale su nanose peska, kamenja i šuta, očistile kolovoze, ivičnjake i šetalište nakon nevremena prethodnih dana u sedištu Pčinjskog regiona.

Ekipe vranjskog Vodovoda bile su intenzivno angažovane na terenu. Radile su na otpušavanju kanalizacione mreže u ulicama Kralja Stefana Prvovenčanog i Kralja Milana kao i na izradi vodovodnog priključka za stambenu zajednicu u ulici Džona Frotengema (bivša Sutjeskina ulica).

Maj mesec je, prema podacima vranjske Meteorološke stanice, natprosečno kišovit.

Građanima se preporučuje da prate vremensku prognozu i upozorenja nadležnih službi, izbegavaju nepotrebna putovanja, i osiguraju svoje domove protiv prodiranja vode. Takođe, trebaju biti spremni za eventualne evakuacije i održavati komunikaciju sa lokalnim vlastima.

Back to top button