Društvo
Trending

U ZC Vranje obeležena lekarska slava Sveti Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva i vernici u Vranju i Srbiji danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači.

Ovi sveci smatraju se zaštitnicima lekarske profesije. Praznik Svetog Kozme i Damjana molitveno se slavi 14. novembra po novom, a 1. novembra po starom kalendaru. Osamdesetih godina prošlog veka u tadašnjem Medicinskom centru Vranje počela je svečano da se obeležava lekarska slava – Sveti Kozma i Damjan.

Prvi domaćin slave u vranjskom zdravstvu bio je doktor Miodrag Zdravković, specijalista interne medicine i prvi doktor medicinskih nauka na jugu Srbije. Lekarska slava se nakon toga prenosila sa službe na službu svake godine, do današnjih dana.

Prošle godine domaćin slave bila je Služba za pneumoftiziologiju, ove godine je to Psihijatrija, koja će slavu predati Službi interne medicine za narednu godinu.

Doktor Slobodan Stamenković, načelnik Službe psihijatrije Opšte bolnice Zdravstvenog centra Vranje ističe da se ove godine lekarska slava Sveti Kozma i Damjan obeležava u duhu humanosti, u duhu prijateljstva i solidarnosti, kako za kolege tako i za sve pacijente. „Da smo živi i zdravi““, poručio je između ostaslog u svojoj svečanoj poruci doktor Stamenković.

Back to top button